Θετικές ενδείξεις για ενίσχυση της ρευστότητας

Θετικές ενδείξεις για ενίσχυση της ρευστότητας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις ανάκαμψης εμφανίζει η ρευστότητα στην οικονομία, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, αρχίζει σιγά σιγά να εκδηλώνεται ζήτηση για χορηγήσεις. Τα στοιχεία από τις τράπεζες κάνουν λόγο για δειλή έστω αύξηση των χορηγήσεων κυρίως προς επιχειρήσεις, οι οποίες ως αποδέκτες της τάσης σταθεροποίησης της οικονομίας ενεργοποιούν αντανακλαστικά αύξησης της παραγωγικής τους δυναμικότητας.

Αντικρούοντας την εικόνα απαισιοδοξίας που εκπέμπουν τα τελευταία στοιχεία για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, τα οποία δείχνουν πιστωτική συρρίκνωση κατά 3,7% στο τέλος Απριλίου, στελέχη από τις τράπεζες εξηγούν ότι η μη αποτύπωση της δειλής έστω, αλλά θετικής εικόνας συνδέεται με τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους. Πρόκειται κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Intralot), οι οποίες προχώρησαν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων και διέθεσαν μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων για αποπληρωμές οφειλών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον τραπεζικό δανεισμό που έχει υψηλότερο κόστος, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Οι ίδιες πηγές υπολογίζουν τις αποπληρωμές αυτής της κατηγορίας στα 4 δισ. ευρώ, εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του υπολοίπου των δανείων για τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια την καταγραφή υψηλού αρνητικού ρυθμού πιστωτικής συρρίκνωσης σε ετήσια βάση. Από την πλευρά των τραπεζών τηρείται στάση αναμονής. Η ζήτηση που αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, αξιοποιώντας το κλίμα ανάκαμψης που πυροδοτεί κυρίως η καλή τουριστική περίοδος, πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο θα παγιωθεί ως μια μόνιμη τάση ή αντίθετα εάν αποτελεί μια συγκυριακή τάση. Η εικόνα, όπως σημειώνουν, πρόκειται να ξεκαθαρίσει το φθινόπωρο. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι και αυτό που θα κρίνει την τάση εξόδου από την κρίση, που σε μεγάλο βαθμό θα αποτυπωθεί μέσα από τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και την αναστροφή του αρνητικού ρυθμού χορηγήσεων. Αν και κανείς φυσικά δεν μιλάει για θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο τέλος του χρόνου, σε ετήσια πάντα βάση, η αναστροφή του κλίματος θα σηματοδοτήσει τη διάθεση των επιχειρήσεων για την ανάληψη ρίσκου, προσδοκώντας στη σταδιακή ενίσχυση της κατανάλωσης και των πωλήσεων. Σημαντικός όγκος των νέων εκταμιεύσεων προέρχεται από την ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ, που έχουν δεσμευθεί για χρηματοδοτήσεις 1,4 δισ. ευρώ και 900 εκατ. ευρώ έως το 2015 και 2014 αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή