Ζητούνται πολυτελή ακίνητα για μαζικές πωλήσεις σε ξένους

Ζητούνται πολυτελή ακίνητα για μαζικές πωλήσεις σε ξένους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από 3% είναι το μερίδιο που εξασφάλισε μέχρι σήμερα η Ελλάδα από μια εξαιρετικά υποσχόμενη αγορά: αυτή των ξένων επενδυτών εκτός Ε.Ε., που αγοράζουν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ακίνητα, αξίας 250.000 ευρώ και πάνω, για να διασφαλίσουν άδεια παραμονής (visa). Η χώρα μας μπήκε πρόσφατα στο σχετικό κλαμπ, θεσπίζοντας νόμο πριν από 1,5 χρόνο, όμως, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων και Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), στην οποία καταγράφονται αγοραπωλησίες κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ανά την επικράτεια. Ειδικότερα, οι ξένοι αγοραστές κατοικιών στην Ελλάδα άγγιξαν το 28% του συνόλου. Το 14% αφορούσε αγορές από πολίτες εκτός Ε.Ε., από τους οποίους όμως μόνο το 22% κινήθηκε για πολυτελείς κατασκευές, αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, που δικαιούνται αδειών παραμονής.

Η «ισχνή» αυτή επίδοση καταδεικνύει τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα, αν και υποψήφιοι αγοραστές, από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, υπάρχουν. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη του κατάλληλου «προϊόντος», αν και ο αριθμός των απούλητων κατοικιών στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 250.000, από τις οποίες τουλάχιστον 50.000 είναι εξοχικές κατοικίες. Σύμφωνα, όμως, με τον αντιπρόεδρο της ΕΠΠΑ, Θεολόγο Μπόσδα, «απαιτούνται επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, της τάξεως των 40-50 διαμερισμάτων, ή μεζονετών, που θα προωθηθούν οργανωμένα στους εν λόγω αγοραστές». Κατά τον ίδιο, η ζήτηση που εκδηλώνεται σήμερα αφορά οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών ικανού μεγέθους, που διαθέτουν τουλάχιστον 40-50 ακίνητα, προκειμένου να δημιουργηθούν «κοινότητες» ξένων ιδιοκτητών. Τέτοιου είδους αναπτύξεις δεν προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν και οι σχετικές δυστοκίες.

Αυτό επιχειρείται να αλλάξει πλέον, καθώς ήδη σειρά εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, βρίσκονται σε αναζήτηση κατάλληλων εκτάσεων για την ανάπτυξη μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Ελλάκτωρ εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής στη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του ομίλου, δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση προς το παρόν, καθώς για να δρομολογηθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, απαιτούνται πρόσθετες βελτιώσεις στην πολεοδομική νομοθεσία.

Πάντως, μια σχετική επενδυτική κίνηση δρομολογείται στην περιοχή του Μαρκόπουλου, όπου ομάδα επιχειρηματιών του κλάδου (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί) έχει προσεγγίσει κινεζικό κατασκευαστικό όμιλο, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού έκταση της τάξεως των 100 στρεμμάτων, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό από την πλευρά των Κινέζων και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, κινεζικοί κατασκευαστικοί όμιλοι φέρονται να εξετάζουν και την απευθείας επένδυση σε εκτάσεις ανά την επικράτεια, προκειμένου να αναπτύξουν σχετικά οικιστικά έργα. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, η υπερθέρμανση στην κινεζική αγορά ακινήτων έχει οδηγήσει ήδη αρκετές εταιρείες στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στο εξωτερικό και ιδίως στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, μία από τις χώρες όπου εξετάζονται ως πιθανοί προορισμοί είναι και η Ελλάδα, χάρις και στο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους υποψήφιους επενδυτές στην τοπική αγορά ακινήτων. Αλλωστε, ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας, η China State Construction Engineering Corporation, δρομολογεί την πραγματοποίηση σειράς επενδύσεων ανά τον κόσμο και μεταξύ των χωρών που εξετάζονται, φέρεται να είναι και η Ελλάδα, όπως προκύπτει από πρόσφατες συναντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή