Ανω των 12 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό το 2015

Ανω των 12 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό το 2015

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους για τη βιωσιμότητα του χρέους επιλέγει να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εν όψει των αποφάσεων της Ευρωζώνης για τα μέτρα ελάφρυνσης προς το τέλος του έτους, ενώ βλέπει χρηματοδοτικό κενό ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ το 2015, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% το 2022, έναντι 125% και 112% του ΑΕΠ που προβλέπει το άλλο μέλος της τρόικας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ταμείο σημειώνει ότι η ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους τα επόμενα χρόνια προϋποθέτει την επίτευξη και διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4% για πολλά έτη και σχετικά υψηλό ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Εστω και προσεκτικά αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. «Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο», αναφέρεται.

Επίσης, σημειώνει πως ακόμη και η ελαφρώς δυσμενέστερη εκτίμησή του σε σχέση με την αντίστοιχη της Κομισιόν ενδέχεται να αποδειχθεί αισιόδοξη, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως δημοσιονομικές αστοχίες, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεγαλύτερος αποπληθωρισμός.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος ανέρχεται σε 12,6 δισ. ευρώ. Ιδια ήταν και η εκτίμηση της Ε.Ε. (12,3 δισ.). Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η εκτίμηση αυτή δεν οδηγεί νομοτελειακά σε νέο δάνειο από την Ευρωζώνη. Ο υπολογισμός του ΔΝΤ και της Κομισιόν βασίζεται στην υπόθεση πως δεν θα περισσέψουν χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στο ότι η Ελλάδα δεν θα αντλήσει άλλα κεφάλαια από τις αγορές. Ωστόσο, στην ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία ότι μετά τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να καλύψουν μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή