Καμία χαλάρωση στους όρους των ρυθμίσεων για τις οφειλές

Καμία χαλάρωση στους όρους των ρυθμίσεων για τις οφειλές

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, των άδικων φοροαπαλλαγών και την επιμήκυνση της εισφοράς αλληλεγγύης προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, ενώ αφήνει και παράθυρο για μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, εάν τα έσοδα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τους στόχους.

Ολες οι αλλαγές στη φορολογία θα συζητηθούν το φθινόπωρο, ενώ από το νέο έτος αναμένεται να τεθούν σε ισχύ νέα νομοσχέδια για τη φορολογία εισοδήματος, τις ποινές και τα πρόστιμα. Στο μεταξύ, στην Εκθεση Αξιολόγησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει ανησυχίες για την επιτυχία του νέου φόρου ακινήτων, ενώ ζητεί αλλαγές στο πλαίσιο του ΦΠΑ και συγκεκριμένα στις ειδικές απαλλαγές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Αντίθετο είναι το ΔΝΤ για χαλάρωση των όρων στις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, καθώς και για τις πιέσεις που ασκούνται προκειμένου να διευρυνθούν οι απαλλαγές στον φόρο υπεραξίας.

Ειδικότερα, το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει τα εξής:

1. Εισφορά αλληλεγγύης. Προβλέπεται ο επανασχεδιασμός της, αλλά με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 ύψους 2 δισ. ευρώ να καλυφθεί από την επέκταση των έκτακτων μέτρων, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης.

2. Πλειστηριασμοί. Δημιουργία συστήματος δημόσιας ενημέρωσης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όσων χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Στους πλειστηριασμούς θα γίνονται αποδεκτές προσφορές που ξεπερνούν το κόστος του πλειστηριασμού, ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθοριστεί σε ένα επίπεδο που θα εξασφαλίζει ότι θα γίνονται εγκαίρως οι πωλήσεις ακινήτων.

3. Παρακράτηση. Eφαρμογή της τελικής παρακράτησης «pay-as-you-earn» για όλες τις αμοιβές, τους μισθούς και τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι από το 2015 θα γίνεται απευθείας παρακράτηση κάθε μήνα στο σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για μισθούς, συντάξεις και διάφορες άλλες αμοιβές. Στα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα χάρτη και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2015. Οπως είχε αποκαλύψει η«Κ» στις 11 Μαΐου 2014, το νέο μοντέλο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την είσπραξη των φόρων των φυσικών προσώπων (μπλοκάκια, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες) μέσα στο έτος, όπως γίνεται με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Δηλαδή, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωση να μην προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή. Με τη νέα διαδικασία αφενός το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων εντός του έτους, αφετέρου δεν δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

4. Αντικειμενικές αξίες. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιανουάριο του 2017. Στις αρχές του νέου έτους θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα μελέτης και ώς τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία για τις τιμές στην αγορά. Το 2016 θα θεσπιστεί δείκτης τιμών και θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και τον Ιανουάριο του 2017 θα γίνει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

5. Φοροαπαλλαγές. Καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών και κατάργηση από την 1-1-15 αυτών που θεωρούνται αναποτελεσματικές και άδικες.

6. Κίνητρα. Καταγραφή των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και κατάργηση αυτών που θα κριθούν αναποτελεσματικά.

7. ΦΠΑ. Ο φόρος θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία. Επίσης, το ΔΝΤ ζητεί την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

8. Ελεγκτές. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για την είσοδο φορολογικών ελεγκτών σε επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Οι έλεγχοι θα γίνονται προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση ρευστότητας της επιχείρησης, αλλά και να αξιολογηθούν περιουσιακά της στοιχεία που μπορούν να ρευστοποιηθούν.

9. Ποινές. Διεύρυνση της έννοιας «φορολογική απάτη» σε κάθε είδος φορολογίας και αναθεώρηση του νόμου για τις ποινές στην εφορία.

10. Απαλλαγές. Αξιολόγηση το φθινόπωρο των απαλλαγών που έχουν θεσπιστεί στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων με στόχο την κατάργηση όσων θεωρηθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.

11. Μικρές επιχειρήσεις. Εξαίρεση από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Μάλιστα, θα πρέπει στα τέλη του μήνα να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή