Ενεργειακό κόστος και επενδύσεις στο επίκεντρο

Ενεργειακό κόστος και επενδύσεις στο επίκεντρο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ενεργεικού κόστους, βελτίωση του ανταγωνισμού και κίνητρα για επενδύσεις, είναι οι βασικοί στόχοι που θέτει το Μνημόνιο μέσω των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ωθηση στις επενδύσεις και στον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την έκθεση, θα δώσει ο διαχωρισμός της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες παραγωγής και προμήθειας και η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αναμόρφωση του συστήματος πληρωμών ισχύος για τις μονάδες της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, επισημαίνει τόσο την ανάγκη αύξησης της κατανάλωσης προκειμένου να μειωθούν τα κόστη όσο και την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού και εξυγίανσης της αγοράς.

Τα τρία τοπικά μονοπώλια των τριών ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου) θα πρέπει να ανοίξουν στον ανταγωνισμό, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Στο παράρτημα του Μνημονίου που συνοδεύει την έκθεση του ΔΝΤ γίνεται αναφορά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα επιτρέψουν την ανάκτηση του κόστους παραγωγής και την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, με τη δημιουργία τρίμηνου μηχανισμού προσαρμογής των τιμολογίων με ρυθμιστικό έλεγχο, τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά (ΑΔΙ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ), την εξόφληση των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ από κρατικούς οργανισμούς και εταιρείες και την εξομάλυνση των πληρωμών μεταξύ των παικτών της αγοράς ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή