Εύσημα απο Σόιμπλε για την πρόοδο της Ελλάδας

Εύσημα απο Σόιμπλε για την πρόοδο της Ελλάδας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετέφερε ο νέος διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας (θα ορκιστεί στις 20 Ιουνίου) στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην οποία συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν αναμένει αλλαγές στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης λόγω του ανασχηματισμού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Γερμανία θα στηρίξει την πορεία της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας τις επιτυχίες της χώρας για τις οποίες σημείωσε ότι «υπερέβησαν όλους τους στόχους».

Ερωτηθείς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αν θα ακολουθήσει τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, είπε ότι «είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα, δεδομένου ότι οι όροι θα έχουν εκπληρωθεί». Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα χρηματοδότησης, αλλά δήλωσε αισιόδοξος πως θα τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια. Προειδοποίησε πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, κάτι για το οποίο τον διαβεβαίωσε και ο κ. Στουρνάρας. Οπως προαναφέρθηκε, ο νέος Διοικητής ΤτΕ μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με τις θυσίες του λαού θα διαφυλαχθούν, η χώρα θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση για να μη χαθούν αυτά που έχουν κερδηθεί και ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί. Πάντως, σήμερα στη συνεδρίαση του Euroworking Group o pρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόμων κ. Πάνος Τσακλόγλου θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα. Προφανώς γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ανέφερε πως μετά το καλοκαίρι θα γίνουν νέες εκτιμήσεις ως προς το εάν η Ελλάδα θα χρειασtεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης ή μια νέα διαγραφή χρέους. Οι νέες εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν, όπως επισημαίνει, από τη δοκιμασία αντοχής των τραπεζών, που θα απαντήσει στο ερώτημα εάν οι τράπεζες θα χρειασtούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές στο πακέτο βοήθειας, «κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ερ;vthma», οπότε και θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή