Από 200 έως 400 ευρώ μηνιαίως το ελάχιστο εγγυημένο βοήθημα

Από 200 έως 400 ευρώ μηνιαίως το ελάχιστο εγγυημένο βοήθημα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα για την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών με ένα ελάχιστο συμπλήρωμα (βοήθημα) είναι οι ελληνικές αρχές βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δη ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος έχει αναλάβει την κοινοποίηση μέρους των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η Παγκόσμια Τράπεζα, αποφεύγει να ανακοινώσει τους δύο πρώτους δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί το μέτρο. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει τα κριτήρια καταβολής από τα οποία προκύπτουν τα εξής:

• Οι δικαιούχοι δεν μπορούν να έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 4.800 ευρώ. Το μηνιαίο βοήθημα θα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, εάν είναι άνεργοι, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες κατοικίας.

• Ανεργος χωρίς εισοδήματα και κατοικία θα δικαιούται 200 – 230 ευρώ τον μήνα. Θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγησης επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχής σε προγράμματα.

• Ανεργος έγγαμος με δύο παιδιά, με εισόδημα έως 4.800 ευρώ, ανασφάλιστος και χωρίς ακίνητο θα λαμβάνει 400 ευρώ τον μήνα (230 ευρώ ο ίδιος, 70 η σύζυγος και 50 ευρώ το κάθε παιδί). Επίσης θα έχει πρόσβαση σε κοινωνικό τιμολόγιο, επίδομα θέρμανσης και προγράμματα απασχόλησης και σίτισης.

• Εγγαμος συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 300 ευρώ τον μήνα (230 ευρώ ο ίδιος και 70 ευρώ η σύζυγος) θα μπορεί να ενταχθεί και στο κοινωνικό τιμολόγιο, να λάβει επίδομα θέρμανσης και να συμμετάσχει σε προγράμματα σίτισης.

Στην κοινωνική επιταγή θα ενσωματώνεται δικαίωμα αγοράς υπηρεσιών ή αγαθών, ενώ οι δικαιούχοι φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα θα έχουν και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παροχών από Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποιήθηκε χθες σημειώνει καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το δίχτυ ασφαλείας για τους ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες. Χωρίς να χρησιμοποιεί ακριβώς την έννοια ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σημειώνει ότι το πιλοτικό σχέδιο για την υποστήριξη του εισοδήματος αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αντί των αρχών του 2014, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα για την ενίσχυση του εισοδήματος με ένα ελάχιστο βοήθημα σε ειδικές κατηγορίες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα μέσα στο 2015, αφού όμως ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου η έκθεση για το σύνολο των προνοιακών βοηθημάτων που χορηγούνται από τους φορείς εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και από τις περιφέρειες.

Πρόγραμμα απασχόλησης

Σύμφωνα με την υπόμνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η αξιολόγηση των επιδομάτων θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για τη μεταβίβαση πόρων προς τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί και η ανανέωση του κοινωφελούς προγράμματος απασχόλησης για επιπλέον 50.000 μακροχρονίως ανέργους.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανατέθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ οι τελικές εξαγγελίες για το πώς θα εφαρμοστεί δεν αποκλείεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πιθανολογούμενη επίσκεψή του αύριο στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας όπου και πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή