Υπό αυστηρούς όρους η αναστολή δόσεων για χορηγήσεις με εγγύηση του Δημοσίου

Υπό αυστηρούς όρους η αναστολή δόσεων για χορηγήσεις με εγγύηση του Δημοσίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, αλλά και να συνεχίσουν να βρίσκονται σε λειτουργία, προϋποθέτει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την υπαγωγή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών σε καθεστώς αναστολής δόσεων έως και τον Ιούνιο του 2016. Η απόφαση αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει δάνεια από τις τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από το 2006 μέχρι και το 2011 και δίνει τη δυνατότητα αναστολής των δόσεων υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου κάνοντας χρήση διαφόρων ευνοϊκών νόμων από το 2006 μέχρι και το 2011 ανέρχεται σε 17.800 περίπου και αφορά σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές, επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, πτηνοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες κ.ά. Το σύνολο των δανείων που μπορούν δυνητικά να ρυθμιστούν με την απόφαση αναστολής δόσεων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, από τα οποία το εγγυημένο από το ελληνικό Δημόσιο ποσό ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Πολλές, ωστόσο, από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν πάψει να λειτουργούν σήμερα και αρκετές έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη επιβαρύνει το Δημόσιο με μεγάλες καταπτώσεις και φυσικά να μην έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση. Ετσι, το αυστηρό πλαίσιο που προσδιορίζεται με τη νέα απόφαση αποσκοπεί στο να αποφευχθεί η κατάχρηση της δυνατότητας αναστολής από επιχειρήσεις είτε που έχουν σταματήσει να λειτουργούν είτε που δεν ήταν μέχρι σήμερα συνεπείς στις οφειλές τους. Για τον λόγο αυτό προϋποθέσεις είναι:

–  Να έχουν προηγουμένως εξοφλήσει όλες τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους πριν από την έναρξη της περιόδου αναστολής, καθώς και την τυχόν οφειλόμενη προμήθεια ασφαλείας.

–  Να βρίσκονται σε λειτουργία και να προσκομίσουν το τελευταίο υποβληθέν έντυπο Ε3, καθώς και την τελευταία υποβληθείσα περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή το τελευταίο υποβληθέν έντυπο Ε1 για όσους δεν έχουν υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε3.

–  Να μην έχουν υπαχθεί ούτε να έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

– Τέλος, η αναστολή να οδηγεί σε αύξηση της καθαρής παρούσας αξίας του δανείου.

Οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν να υποβάλουν αίτηση αναστολής καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31 Δεκεμβρίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή του συνόλου των τόκων που θα προκύψουν για το χρονικό διάστημα της αναστολής.

Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνονται αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου. Οι συμβατικοί τόκοι των δόσεων που αναστέλλονται καταβάλλονται από τους δανειολήπτες κατά το μέρος που τους βαρύνει, ενώ οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν, λόγω της ως άνω αναστολής, βαρύνουν εξ ολοκλήρου τους δανειολήπτες. Ολοι οι ανωτέρω τόκοι δεν καλύπτονται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή