Η εφορία μπορεί να ταλαιπωρεί και τους Ελληνες του… εξωτερικού

Η εφορία μπορεί να ταλαιπωρεί και τους Ελληνες του… εξωτερικού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω μια βδομάδα στην Ελλάδα, αλλά αντί για διακοπές ξημεροβραδιάζομαι στην εφορία», διηγείται Ελληνας εργαζόμενος στη Γερμανία. «Το χειρότερο, δε, είναι ότι τελικά θα φορολογηθώ διπλά». Η περίπτωσή του δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα. Η ελληνική εφορία φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τους φορολογουμένους, όσο μακριά και αν πάνε. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην ασάφεια γύρω από την αλλαγή φορολογικής κατοικίας, καθώς κάθε ΔΟΥ απαιτεί διαφορετικά έγγραφα. Επισήμως, κάτοικος εξωτερικού θεωρείται όποιος ζει πάνω από 183 μέρες εκτός συνόρων, κάτι που παλαιότερα αποδεικνυόταν με μια υπεύθυνη δήλωση και τη φορολογική δήλωση που κατέθεταν στη χώρα κατοικίας τους. «Εδώ και ενάμιση χρόνο, που οι νεομετανάστες έχουμε πολλαπλασιαστεί, τα απαιτούμενα έγγραφα έχουν αυγατίσει!», λένε οι υπόχρεοι. Οι κατά τόπους εφορίες ζητούν συμβόλαιο εκμίσθωσης σπιτιού, συμβόλαιο εργασίας, «και μάλιστα αορίστου χρόνου, που δεν συνηθίζεται καθόλου έξω», πιστοποιητικό εγγραφής στον δήμο, πιστοποίηση από το ελληνικό προξενείο, «την ώρα που πολλά προξενεία έχουν καταργηθεί», ενώ σε περίπτωση φορολογουμένου που ισχυρίστηκε ότι ζούσε εκτός συνόρων ήδη από φοιτητής, απαιτήθηκε αντίγραφο του πτυχίου. «Και όλα αυτά με την περίφημη σφραγίδα της Χάγης, που απαιτεί περισσότερη αναμονή σε ουρές».

Πιο πολύπλοκη είναι η κατάσταση για όσα παντρεμένα ζευγάρια μοιραία «χωρίστηκαν» κατά τη μετανάστευση, καθώς το ένα μέλος βρήκε εργασία στο εξωτερικό και το άλλο παρέμεινε στην Ελλάδα. «Το ελληνικό σύστημα απαιτεί οι παντρεμένοι να κάνουν από κοινού φορολογική δήλωση, όσο αναχρονιστικό και αν αυτό ακούγεται!», καταγγέλλει πελαγωμένη έτερη φορολογούμενη.

Το ζήτημα είναι ότι σπάνια μπορεί να διαφωτίσει τους ενδιαφερόμενους ένας επαγγελματίας φοροτεχνικός, καθώς τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. «Ρωτάμε λογιστές και αυτοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά», αναφέρει στην «Κ» Ελληνίδα εργαζόμενη στο Κατάρ. «Η διαδικασία αλλαγής φορολογικής κατοικίας καθίσταται πλέον εξαιρετικά δυσχερής και χρονοβόρος, σε ορισμένες περιπτώσεις η ολοκλήρωσή της μπορεί να υπερβεί το ένα έτος», σημειώνει στην «Κ» η διευθύντρια του Τμήματος Φορολογικών Υπηρεσιών της KPMG, κ. Ανέζα Σταύρου, αφού «οι εφορίες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές όταν οι εργαζόμενοι μεταναστεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)». Διάχυτη είναι η αίσθηση μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού ότι η εν λόγω δυστοκία του συστήματος είναι ηθελημένη, προκειμένου τα ταμεία του κράτους να μη στερηθούν τα έσοδα από την ισχύουσα φορολογία. «Μας αντιμετωπίζουν εκ προοιμίου, λες και σκοπεύουμε να κλέψουμε το ελληνικό κράτος».

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή. Προ ολίγων ημερών, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών. «Πολλοί Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και τυγχάνει να έχουν κάποιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα στην Ελλάδα (π.χ. ενοίκιο) κινδυνεύουν να φορολογηθούν για το εισόδημα που απέκτησαν στο εξωτερικό δύο φορές», ανέφεραν συγκεκριμένα. «Για το οικονομικό, μάλιστα, έτος 2013 ήταν υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ομως στο ηλεκτρονικό έντυπο δεν υπήρχε αντίστοιχο πεδίο όπου να δηλώνεται το φορολογικό πιστοποιητικό από χώρες του εξωτερικού». Για τη μείωση κατά το δυνατόν την ταλαιπωρίας, η κ. Σταύρου συστήνει σε όσους τώρα αποφασίζουν να μεταναστεύσουν «να επικοινωνήσουν άμεσα με την αρμόδια ΔΟΥ και να την ενημερώσουν για την επικείμενη αλλαγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή