Οι ξένοι ποντάρουν στην ελληνική ανάκαμψη μέσω των GDP warrants

Οι ξένοι ποντάρουν στην ελληνική ανάκαμψη μέσω των GDP warrants

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έως και 475% από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα, ένα ξεχασμένο ελληνικό χρηματοοικονομικό παράγωγο εμφανίζεται να προεξοφλεί ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα πέρα από κάθε πρόβλεψη. Πρόκειται για τα ελληνικά GDP warrants, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων PSI+ στις αρχές του 2012, η συναλλακτική δραστηριότητα επί των οποίων, στη δευτερογενή, κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ οι τιμές τους σημειώνουν αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές νωρίτερα φέτος και η ανακοίνωση προ ημερών μη συμβατικών μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ έχουν αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για έναν τίτλο που ξένοι επενδυτικοί οίκοι αντιμετωπίζουν ως τον πλέον άμεσο και καθαρό τρόπο για να «παίξει» κανείς το στοίχημα της ελληνικής ανάκαμψης. Από την αρχή του έτους η τιμή τους εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 25%, ενώ ο όγκος συναλλαγών έχει επίσης αυξηθεί κοντά σε ιστορικά υψηλά. Η ανοδική κίνησή τους εξηγείται ώς ένα βαθμό από τα νέα υψηλά που σημειώνουν οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά για κάποιους αναλυτές προέρχεται από το γνήσιο αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών σχημάτων εξοικειωμένων με αυτού του είδους τα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι μεγάλες ξένες τράπεζες όπως η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Deutsche Bank και μικρότερες ξένες χρηματιστηριακές όπως η Exotix, κάνουν συχνά αναφορές στα εν λόγω assets. Πρόσφατα δε, η JP Morgan προσδιόρισε τη δίκαιη αποτίμησή τους μεταξύ των 1,600 και 1,950 έναντι 1,44 στα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου. Τα GDP warrants είναι επίσης γνωστά και ως ρήτρες ανάπτυξης ή warrants επί του ΑΕΠ. Αποτελούν διαπραγματεύσιμους τίτλους που δίνουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να πάρουν 1% του ονομαστικού κεφαλαίου των αξιόγραφων που διακρατούν κάθε χρόνο από το 2015 και μετά, αν η ελληνική οικονομία υπερβεί συγκεκριμένες επιδόσεις.

Σε γενικές γραμμές, τα warrants ενεργοποιούνται εάν επιτευχθεί ανάπτυξη άνω του 2,5% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους. Για κάθε έτος που ο στόχος αυτός εκπληρώνεται, ο κάτοχος παίρνει ένα ευρώ για κάθε τίτλο έως τη λήξη του τελευταίου ελληνικού ομολόγου που δόθηκε στο πλαίσιο του PSI, δηλαδή το 2042 αν και από το 2023 και μετά η ονομαστική αξία των warrants περιορίζεται. Το κάθε warrant έχει ονομαστική τιμή 1 ευρώ (1% του κεφαλαίου) και καθώς συνδέονται με τίτλους ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. (κεφάλαιο) που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI+ η συνολική ονομαστική αξία των εν κυκλοφορία warrants ανέρχεται στα 624 εκατ. ευρώ. Διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο κοντά στα επίπεδα των 1,44, ενώ τις παραμονές των εκλογών του 2012 ήταν μόλις στις 0,25. Αγοράζοντας δηλαδή κάποιος warrants ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έναντι 1,44 ευρώ σήμερα μπορεί, θεωρητικά, να εισπράξει έως το 2043 –εφόσον η ελληνική οικονομία από το 2014 και μετά αρχίσει και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 2,5%– περί τα 18 ευρώ που θα καταβάλλονται σε 28 ετήσιες δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή