Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, παγκόσμιοι πρωταθλητές απόδοσης

Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, παγκόσμιοι πρωταθλητές απόδοσης

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο για πρώτη φορά μετά το 2010, πυροδότησε ράλι ανόδου στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, που αναδεικνύεται η πιο κερδοφόρος επένδυση μεταξύ διαφόρων επενδυτικών προϊόντων σε παγκόσμια βάση πριν ακόμη συμπληρωθεί το α΄ εξάμηνο του 2014.

Ετσι, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, όπου αποτυπώνονται οι αποδόσεις από το ξεκίνημα του 2014 μέχρι και έως τις 10 Ιουνίου, το 10ετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 27,2% και ακολουθεί σε απόδοση το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με κέρδη πάνω από 20%. Το τουρκικό χρηματιστήριο και φέτος διακρίνεται μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, παρά τις εγχώριες πολιτικές αναταράξεις.

Ακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο (13,78%). Είναι αξιοσημείωτο ότι για 19 συνεχείς μήνες (από τον Νοέμβριο 2012) οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει συνολικά κεφάλαια ύψους 2,845 δισ. ευρώ. Η πλημμυρίδα κεφαλαίων αποτυπώνεται και στην κατακόρυφη αύξηση του ημερήσιου τζίρου που ξεπερνάει πλέον τα 200 εκατ. ευρώ στις συνεδριάσεις του Ιουνίου.

Χαμηλότερες αποδόσεις εμφανίζει ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Eurostoxx 50. Οι διεθνείς αναλυτές στις φετινές τους εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι οι μετοχές που θα πρέπει να προτιμηθούν είναι οι επιχειρήσεις με υγιή ισοζύγια, σταθερές και διαφοροποιημένες εισροές, υψηλής ποιότητας μετοχές από Ευρώπη και ΗΠΑ, μετοχές σχετικές με την ενέργεια και τις αναδυόμενες αγορές. Στην περιφέρεια της Ευρώπης, προτιμητέες είναι οι εξαγωγικές εταιρείες με ελκυστικές τιμές.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου προσεγγίζει το 6%. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε καίριες παραγωγικές περιοχές του πλανήτη ειδικά το πρώτο τρίμηνο του έτους ενίσχυσαν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Το μαύρο τσάι, με ισχυρά κέρδη λόγω της ξηρασίας στην Κένυα, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων, ενώ ακολούθησε η σόγια. Αντίθετα, το σιτάρι καταγράφει πτώση 2,5%. Στα βιομηχανικά μέταλλα η χρονιά δεν έχει ξεκινήσει καλά. Ο χαλκός για παράδειγμα καταγράφει πτώση 9,7%, που αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης παγκοσμίως, αφού και στην Κίνα έχουν υποχωρήσει οι ρυθμοί ανάπτυξης ενώ τα υψηλά αποθέματα των βιομηχανιών επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή πορεία των μετάλλων.

Οσο η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου παραμένει στα επίπεδα του 1,35%, δυσκολεύει την ανάπτυξη των εξαγωγών των ευρωπαϊκών βιομηχανιών σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με Ελληνες επιχειρηματίες, η ιδανική ισοτιμία είναι μεταξύ 1,22 και 1,24. Ετσι υποαποδίδει η ισοτιμία των δύο νομισμάτων πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο μισό της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Ο χρυσός παραμένει η δημοφιλέστερη επιλογή ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά οι επενδυτές θέλουν εναλλακτικές μορφές επένδυσης που θα τους προσφέρουν ρευστότητα και κυρίως ευελιξία. Η μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων από τις μετοχές στα προθεσμιακά πετρελαϊκά συμβόλαια και τον χρυσό ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές του αργού και του brent και έτσι ανατροφοδοτούνται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία και εντείνονται οι ρευστοποιήσεις μετοχών.

Ταυτόχρονα, τα μεγαλύτερα hedge funds κατά τη διάρκεια του 2014 επιλέγουν τοποθετήσεις εκτός ενέργειας, χρυσού και πρώτων υλών (χαλκός) και τοποθετούνται στις μετοχές καταστημάτων που έχουν στις προθήκες τους κάθε είδους προϊόντα, από γάλα έως ρούχα, αφού το «έξυπνο χρήμα» στρέφεται εκεί που οι καταναλωτές, λόγω της ύφεσης, αναζητούν φθηνές αγορές.

Μειωμένη ζήτηση γα εμπορεύματα

Σημάδια κόπωσης θα συνεχίσει να εμφανίζει η παγκόσμια ανάπτυξη, πάνω στην οποία βασίζεται η ζήτηση των εμπορευμάτων και το β΄ εξάμηνο του 2014. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια για την πορεία των βασικών εμπορευμάτων στους κλάδους βιομηχανίας και ενέργειας, ενώ η ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να συνεχίσει να ενισχύει τον αγροτικό τομέα. Ο κλάδος της ενέργειας ενισχύθηκε από τις ανησυχίες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο χρυσός δεν ξεφεύγει από το εύρος τιμών γύρω από τα 1.300 δολ./ουγγιά, με το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών να παραμένουν μειωμένα και τους παίκτες βραχυπρόθεσμου ορίζοντα να δίνουν τον ρυθμό. Στον αγροτικό κλάδο, οι τιμές σιταριού και καλαμποκιού σημειώνουν πτώση λόγω υψηλής ρευστοποίησης, μετά από σχετική κυβερνητική έκθεση που περιόρισε τις ανησυχίες για μειωμένη διαθεσιμότητα παραγωγής. Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν η ζάχαρη και ο καφές, καθώς οι δυσμενείς προβλέψεις από τη Βραζιλία και η πιθανότητα επανάληψης του φαινομένου Ελ Νίνιο διέγειρε και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή