CNBC: Απειλεί την αναπτυξιακή τροχιά της Ευρωζώνης ο αποπληθωρισμός

CNBC: Απειλεί την αναπτυξιακή τροχιά της Ευρωζώνης ο αποπληθωρισμός

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «αποπληθωρισμός συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη» τονίζεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, με αφορμή τη νέα έκθεση της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών Ernst & Young (EY), στην οποία αναφέρεται ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να εισέλθει φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της EY για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει φέτος στο 1,1% και θα επεκταθεί στο 1,5%, το 2015. Επιτάχυνση της ανάπτυξης αναμένεται τη διετία 2016-2018.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η ενίσχυση των εξαγωγών και της εσωτερικής ζήτησης θα οδηγήσει σε μια περιορισμένη αύξηση των επενδύσεων, αλλά η ανάκαμψη αναμένεται να γίνει αισθητή σε ορισμένες μόνο χώρες» και ότι «πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωζώνη υποδεικνύουν ότι η σταδιακή επιστροφή στην ανάκαμψη συνεχίζεται, η οποία ωστόσο παραμένει αποκλίνουσα μεταξύ των κρατών-μελών της».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα «ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού που απειλεί την Ευρώπη», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Μολονότι ένας χαμηλός ή αρνητικός πληθωρισμός μπορεί να είναι σήμερα θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές, μια παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού θα έπληττε την κατανάλωση μεσοπρόθεσμα, καθώς θα ενθάρρυνε τους καταναλωτές να καθυστερήσουν την αγορά σημαντικών αγαθών, ενώ θα περιόριζε τη δυνατότητα των επιχειρηματιών να αυξήσουν ή ακόμη και να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο μισθών».

Τέλος, σημειώνεται ότι ο δείκτης ανάπτυξης της Ιταλίας αναμένεται να ανέλθει, σύμφωνα με την ΕΥ, στο 0,3% το 2014, ενώ η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% και της Κύπρου κατά 4,3%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή