ΣΕΤΕ: Ανοιχτά καταστήματα όλες τις ημέρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΣΕΤΕ: Ανοιχτά καταστήματα όλες τις ημέρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά στις τουριστικές επιχειρήσεις προκαλεί το ενδεχόμενο να μη συμπεριληφθούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη στις περιοχές όπου θα εφαρμοσθεί πιλοτικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

Ενδεικτική του προβληματισμού είναι η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη: «Σε μια σύγχρονη τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, δεν νοείται ελκυστικό τουριστικό προϊόν πόλης χωρίς τη δυνατότητα ανοικτών μουσείων και καταστημάτων στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επτά μέρες την εβδομάδα.

Παρόμοιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σχεδόν από όλους τους ανταγωνιστές μας. Τα μουσεία άνοιξαν, παρά τις αντιδράσεις, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και για τα καταστήματα, σκεπτόμενη το συμφέρον των καταναλωτών και των επισκεπτών, δηλαδή το συμφέρον της οικονομίας της χώρας».

Ο ΣΕΤΕ απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, η οποία κοινοποιείται προς τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, στην οποία τονίζεται χαρακτηριστικά: «Είναι αδύνατο να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιες Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοικτά στη χώρα μας και να προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε προϊόντα City Break και συνεδριακού τουρισμού. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βασικοί τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου».

Ο ΣΕΤΕ επικαλείται επίσης στοιχεία για τις ταξιδιωτικές δαπάνες που κάνουν οι τουρίστες εκτός ξενοδοχείου, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου το 2013 στην Αθήνα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ξενοδοχείου, ανά άτομο και ανά ημέρα, ανήλθαν στα 157 ευρώ. Ως δαπάνες καταμετρούνται αξιοθέατα και διασκέδαση, εστιατόρια και καφέ, αγορές και λοιπά έξοδα. Επιπλέον, βάσει των Ερευνών Ικανοποίησης Πελατών 2010-2013, η μέση ποσοστιαία δαπάνη του τουρίστα για ξενοδοχείο σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες του στην πόλη είναι μόνο 32%.

Η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να αποσαφηνισθεί τις επόμενες ημέρες και ειδικά μετά τη συνάντηση που προγραμματίζεται ότι θα έχει ο κ. Δένδιας με τους εκπροσώπους των εμπόρων στις αρχές Ιουλίου. Χθες πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης, παρουσία του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχισθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή