ΕΛΠΕ: Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά υπό προϋποθέσεις

ΕΛΠΕ: Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά υπό προϋποθέσεις

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει το σύστημα εισροών -εκροών τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών για ολιγωρία σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών -εκροών στα πρατήρια και άφησε αιχμές για έλλειμμα πολιτικής βούλησης στο θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου. Απέδωσε τα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών στην κεντρική διοίκηση και αμφισβήτησε εμμέσως τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. «Το πρόβλημα δεν είναι απλό, αλλά δεν είναι και αδύνατο και είναι να αναρωτιέται κανείς πώς το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να φτιάξει ένα σήμα για να λειτουργήσει το σύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος. Χρειάζεται πολιτική βούληση, συμπλήρωσε και τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει το σύστημα εισροών – εκροών τότε θα κλείσει και για πάντα η πληγή του λαθρεμπορίου που στερεί από το ελληνικό Δημόσιο κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης έκλεισε σε μεγάλο βαθμό μια πηγή του λαθρεμπορίου, ενώ αναφερόμενος στα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης για το ελληνικό Δημόσιο τόνισε ότι η μείωση της ζήτησης τα περιόρισε το 2013 στα 362 εκατ. ευρώ έναντι 669 εκατ. το 2012, κινούνται όμως πάνω από τα επίπεδα του 2009 των 300 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων έθιξε και το θέμα της προπληρωμής του ΕΦΚ στα καύσιμα, τονίζοντας ότι είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που συμβαίνει αυτό. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στις κοινοτικές αρχές ώστε να υπάρξει μια ισορροπία στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Για την ενίσχυση του κλάδου της διύλισης πρόβαλε επίσης αίτημα μείωσης του ΕΦΚ σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο καθώς και μείωση των χρεώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για ΥΚΩ και τέλος ΑΠΕ για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Παρουσίασε στους μετόχους της εταιρείας στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη συνεισφορά του κλάδου της διύλισης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα οποία φτάνει τα 3,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) και τις 41.000 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την αγορά, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2013, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης. Την περίοδο 2009-2013 η ζήτηση στην εσωτερική αγορά υποχώρησε πάνω από 40%, ωστόσο για πρώτη φορά στο β΄ εξάμηνο του 2013 η κατανάλωση έδειξε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, εξέλιξη που ο κ. Κωστόπουλος χαρακτήρισε αξιοσημείωτη και ενθαρρυντική. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αγοράς για το 2014, τόνισε ότι συνεχίζουν να είναι δύσκολες, καθώς δεν προβλέπεται άμεση ανάκαμψη των ευρωπαϊκών περιθωρίων διύλισης που κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος εστιάζει σε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν, σύμφωνα με τη στρατηγική του, θετικά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου.

Ο κ. Κωστόπουλος έδωσε έμφαση στον εξαγωγικό χαρακτήρα του ομίλου, η παραγωγή του οποίου σε ποσοστό 45% κατευθύνεται εκτός ελληνικής αγοράς. Τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν τα προγράμματα μετασχηματισμού με βελτίωση της απόδοσης των δραστηριοτήτων, με συνολικό ετησιοποιημένο όφελος άνω των 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2008, το 2013 το επιπλέον όφελος ανήλθε σε 45 εκατ. ενώ τέθηκε νέος στόχος, αυξημένος στα 400 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2013, ενώ για το 2014 θα αξιολογηθεί η δυνατότητα διανομής ανάλογα με την πορεία του έτους και εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ από την οποία ο όμιλος θα εισπράξει περί τα 212 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή