Τα σενάρια για τις αποζημιώσεις στους ενστόλους

Τα σενάρια για τις αποζημιώσεις στους ενστόλους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των ενστόλων θα πραγματοποιηθεί σήμερα με θέμα την αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί οι τελευταίοι από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν την αναδρομική αποζημίωση των ενστόλων για τις περικοπές που έγιναν το 2012, καθώς και για τη μόνιμη επιστροφή των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012. Από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προκύπτει ότι τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό εξαιτίας της επιστροφής των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει το κράτος να εντοπίσει πόρους 500-600 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την επιστροφή των αναδρομικών περικοπών.

Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σ’ ένα είδος συμψηφισμού των προαγωγών που έλαβαν οι ένστολοι στην εξεταζόμενη περίοδο όταν αυτές είχαν παγώσει για το Δημόσιο (κονδύλι περίπου 70 εκατ. ευρώ) και του κοινωνικού μερίσματος που εισέπραξαν φέτος τον Μάιο. Επίσης, στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν ακριβώς στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, αλλά να γίνει μία νέα περικοπή σε σχέση με τότε, μικρότερου όμως μεγέθους.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει και κάποια νέα μέτρα που θα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, ώστε να καλυφθεί πλήρως το κενό που δημιουργείται από τις δικαστικές αποφάσεις για τους ενστόλους. Επίσης, θα πρέπει να αναλάβει δράση άμεσα, καθώς όταν θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα για τον μίνι έλεγχό της (9 με 17 Ιουλίου) θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να ενημερωθεί για το ακριβές ύψος της δημοσιονομικής «τρύπας», αλλά και για τις παρεμβάσεις με τις οποίες θα καλυφθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή