Τα πετρελαϊκά οικόπεδα Κρήτης και Ιονίου παρουσιάζονται στο Λονδίνο

Τα πετρελαϊκά οικόπεδα Κρήτης και Ιονίου παρουσιάζονται στο Λονδίνο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «Ελληνικό Κέντρο» της Paddington Street στο Λονδίνο, παρουσία 150 περίπου κορυφαίων στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) κ. Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζει σήμερα τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων πετρελαιοπιθανών περιοχών της χώρας σε Ιόνιο και Κρήτη. Συμμετοχή στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και του κέντρου έρευνας ενεργειακής διαχείρισης (RCEM) έχουν δηλώσει κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η Total, η ΒP, η Statoil, η γερμανική ΕΟΝ και οι ιταλικές ΕΝΙ, Εdison και Εnel. Παρούσες θα είναι και οι ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean Oil που μόλις πρόσφατα υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα κοιτάσματα Πατραϊκού Κόλπου, Ιωαννίνων και Κατάκολου και αναμένουν την κύρωσή τους από τη Βουλή, εντός των επομένων ημερών.

Τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, στη βρετανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα ραντεβού που έχουν κλειστεί ήδη με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στις κλειστές αυτές συναντήσεις θα συμμετέχει εκπρόσωπος από το ΥΠΕΚΑ, τη νορβηγική PGS που πραγματοποίησε τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη και ενδιαφέρεται να πουλήσει τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει και εκπρόσωπος του γαλλικού πετρελαϊκού ινστιτούτου που αποτελεί τον σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου στο φιλόδοξο αυτό project. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μετέβη από χθες στο Λονδίνο επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας και συνοδευόμενος από την πρόεδρο της κρατικής κρατικής εταιρείας διαχείρισης υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την παρουσίαση των προς παραχώρηση περιοχών, που θα κάνει ο ίδιος ο υπουργός. Κρίσιμη παράμετρος για τη ζήτηση των προς παραχώρηση οικοπέδων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι η έκτασή τους. Στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας τόνιζαν χθες λίγο πριν από την αναχώρησή τους για τη βρετανική πρωτεύουσα, ότι για να υπάρξει ενδιαφέρον η έκταση των οικοπέδων θα πρέπει να είναι για την περιοχή του Ιονίου κατ’ ελάχιστον 4 χιλιάδες χλμ. και για την περιοχή της Κρήτης όπου απαιτούνται πρόσθετες σεισμικές έρευνες κατ’ ελάχιστον στα 10-15 χιλιάδες τ./χλμ.

Εξηγούσαν ότι η προς παραχώρηση έκταση θα πρέπει να διασφαλίζει στον επενδυτή δυνατότητα για πάνω από μία γεώτρηση και θέλοντας να τονίσουν τη σημασία αυτής της παραμέτρου στην επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού, ανέφεραν το παράδειγμα της Κύπρου, όπου ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων απέτυχε λόγω της μικρής έκτασης των οικοπέδων. Αν και η πλευρά του ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να δώσει στοιχεία πριν από την επίσημη παρουσίαση, πληροφορίες έκαναν λόγο χθες για έναν αριθμό 15 με 20 οικοπέδων. Για την οριστική τους χάραξη οριοθετήθηκαν αρχικά τέσσερις μεγάλες περιοχές με βάση τα ευρήματα των ερευνών της PGS. H πρώτη ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία και εκτείνεται προς τον Νότο στους Παξούς, μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο. Η δεύτερη εκτείνεται από τα Δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο και η τρίτη βρίσκεται ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή που έχει ήδη παραχωρηθεί για έρευνες και εκμετάλλευση. Η τέταρτη περιοχή εκτείνεται νότια της Κρήτης μέχρι τα όρια με τη Λιβύη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με βάση την ερμηνεία δεδομένων της PGS παρουσιάζουν οι δύο πρώτες περιοχές και το μικρότερο η περιοχή της Κρήτης και αυτό γιατί οι γραμμές των σεισμικών ερευνών δεν ήταν τόσο πυκνές, με αποτέλεσμα η περιοχή να εξακολουθεί να θεωρείται ανεξερεύνητη.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την παρουσίαση των προς παραχώρηση περιοχών, θα σταλεί προς δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διαπνέει τους όρους της προκήρυξης, οι υποψήφιοι θα έχουν προθεσμία τουλάχιστον 30 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης της προκήρυξης για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πάντως το τελευταίο διάστημα και οι επαφές μεταξύ εταιρειών για συνεργασίες εν όψει των διαγωνισμών. Κρίσιμες επ’ αυτού θα είναι και οι συναντήσεις σήμερα και αύριο στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή