Καθυστερεί η επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα ύψους 2,1 δισ.

Καθυστερεί η επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα ύψους 2,1 δισ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εμπλοκή λόγω αλλαγής χρονοδιαγράμματος και διαφορετικής ερμηνείας των συμφωνιών έχει προκληθεί αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 2,1 δισ. ευρώ, που αφορά στην επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα προς την Ελλάδα (SMP’s και ANFA’s).

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η εκταμίευση των 2,1 δισ. ευρώ θα γινόταν εντός Ιουλίου, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι αυτή την περίοδο θα ολοκληρωνόταν ο δεύτερος τριμηνιαίος έλεγχος της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος για φέτος και δεύτερον, ότι ο έλεγχος αυτός θα έκλεινε επιτυχώς. Ωστόσο, η πολύμηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του προηγούμενου ελέγχου και το γεγονός ότι η νέα επίσημη αποστολή της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο δημιουργεί εμπλοκή ως προς τη διάθεση των SMP’s και των ANFA’s.

Το πρόβλημα προκαλείται εξαιτίας του ότι η ελληνική πλευρά είχε προγραμματίσει τα έσοδα αυτά εντός Ιουλίου, ώστε να καλύψει μέρος των μεγάλων υποχρεώσεων του Αυγούστου. Κάτι που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των αποστολών της τρόικας ήταν απολύτως συμβατό. Ομως, έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, πλέον η Ευρωζώνη αρνείται να διαθέσει τα 2,1 δισ. ευρώ πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου.

Η στάση αυτή της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως εάν είναι δικαιολογημένη ή μη, δημιουργεί ένα πρακτικό πρόβλημα στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Τον Αύγουστο η Ελλάδα θα πρέπει να εξυπηρετήσει συνολικά υποχρεώσεις που ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (3,9 δισ. ευρώ) αφορά σε ομόλογα που λήγουν και έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Εurogroup), ενώ τόσο από το οικονομικό επιτελείο, όσο και από την τρόικα διαβεβαιώνουν πως η χώρα δεν πρόκειται να αθετήσει τις υποχρεώσεις της και ότι θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν. Στις λύσεις που έχουν επεξεργαστεί οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται:

1. Η έκδοση νέου ομολόγου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγορές δείχνουν διάθεση να αναλάβουν αυτό που λέγεται «ελληνικό ρίσκο» και να επενδύσουν σε ένα νέο ομόλογο, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό.

Αλλωστε, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να προχωρήσει σε μία νέα ομολογιακή έκδοση ανεξαρτήτως της κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου, καθώς επιδιώκει για τεχνικούς λόγους να διοχετεύσει στην αγορά νέους τίτλους. Επίσης, μετά την επιτυχημένη επάνοδο στις αγορές, η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει αυτή την «επαφή» με τους επενδυτές ούτως ή αλλιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει έντονη φημολογία μεταξύ των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση 3ετών ομολόγων με στόχο να αντλήσει 3 δισ. ευρώ, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών δεν το επιβεβαίωναν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση.

2. Η διενέργεια μη προγραμματισμένης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων. Η λύση αυτή έχει επιλεγεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχη κατάσταση.

Αυτή τη φορά, όμως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να εκδώσει έντοκα γραμμάτια 18μηνης διάρκειας, σε μία προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τα νέα έντοκα γραμμάτια ως ένα εργαλείο «πιστωτικού ελέγχου», αφού αυτή τη στιγμή τα γραμμάτια που εκδίδονται είναι μικρότερης διάρκειας (3μηνα ή 6μηνα) και δημοπρατούνται καθαρά για λόγους ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή