Ρεκόρ εξαετίας για το οικονομικό κλίμα

Ρεκόρ εξαετίας για το οικονομικό κλίμα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό εξαετίας κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, καθώς τον Ιούνιο του 2014 διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008. Την ίδια ώρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται για τέταρτο συνεχή μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, αντανακλώντας λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία κινήθηκε ανοδικά τον Ιούνιο, στις 99,9 μονάδες από 95,1 τον Μάιο, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν αρνητικές.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές διαμορφώθηκε στις 84,2 μονάδες, που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση των τελευταίων πεντέμισι ετών (από 80,9 τον Μάιο), με την εξέλιξη να αποδίδεται στην επανεκκίνηση κάποιων μεγάλων δημόσιων έργων.

Στις 94,4 μονάδες από 86,2 μονάδες τον Μάιο διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο, με τις προσδοκίες να βελτιώνονται σε όλους τους επιμέρους εξεταζόμενους κλάδους, πλην αυτού των οχημάτων-ανταλλακτικών.

Εντυπωσιακή αύξηση, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη τουριστική κίνηση, σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες, φτάνοντας στις 94,2 μονάδες τον Ιούνιο από τις 84,2 μονάδες τον Μάιο.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται όχι μόνο οι επιχειρηματίες αλλά και οι καταναλωτές, με το 1/3 των πολιτών να «βλέπει» οικονομική σταθεροποίηση. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξακολουθεί μεν να έχει αρνητικό πρόσημο, είναι βελτιωμένος δε, καθώς διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις -49,8 μονάδες από -52,5 μονάδες τον Μάιο.

Παρά τα σημάδια ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία παραμένει ακόμη ιδιαιτέρως ευάλωτη, γεγονός που αποτυπώνεται στον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση, ο οποίος υποχώρησε τον Ιούνιο στις 49,7 μονάδες, κάτω δηλαδή από το φράγμα των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την κάμψη και στη χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε, καθώς, παρότι τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες λόγω της υποχώρησης των εισερχόμενων νέων εργασιών. Το παρήγορο είναι ότι τα επίπεδα νέων παραγγελιών που προορίζονται για εξαγωγές αυξήθηκαν, με τον ρυθμό αύξησης να είναι ο ταχύτερος από τον Αύγουστο του 2011.

Αντιθέτως, ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη είναι η μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση, μείωση που εξανέμισε τα οφέλη από την αύξηση των θέσεων εργασίας που είχε καταγραφεί στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή