Η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη από φέτος στην Ελλάδα

Η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη από φέτος στην Ελλάδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει για την Ελλάδα φέτος η Goldman Sachs (GS) σε έκθεσή της, ενώ διακρίνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή είναι να επανέλθει η πολιτική αβεβαιότητα με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οίκο που θεωρεί ότι κλειδί για την πορεία της χώρας θα είναι το αποτέλεσμα της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Η GS αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι λόγοι για τους οποίους «βλέπει» ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική οικονομία είναι η ισχυρή τουριστική περίοδος, η μείωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ανάκαμψη της ζήτησης και η χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης (δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτες PMI) δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση και παράλληλα η δημοσιονομική δυναμική και η διάρθρωση του χρέους περιορίζουν τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων. Μάλιστα σημειώνουν ότι μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιεί τις αγορές.

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι ο κύριος οικονομικός κίνδυνος, καθώς αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα, είναι η επανάκαμψη της πολιτικής αβεβαιότητας και θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτήν τη φάση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσθέτει ο οίκος, αυξάνει τον κίνδυνο να μη μπορέσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, ένα ενδεχόμενο που θα οδηγούσε σε εκλογές. Ο οίκος θεωρεί ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί το επίπεδο της αβεβαιότητας που υπήρχε το 2012, αλλά προσθέτει ότι ο κίνδυνος ασυνέχειας της πολιτικής θα μπορούσε να περιορίσει την επαρκή ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα και να οδηγήσει σε μία αύξηση της προληπτικής φυγής αποταμιεύσεων και καταθέσεων.

Πάντως, η GS εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του επόμενου ελέγχου της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος είναι κρίσιμοι παράγοντες και καλεί την Ευρώπη να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προχωρήσουν η περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή