Δύο μέρες προθεσμία να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα

Δύο μέρες προθεσμία να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρώτη του εμφάνιση έκανε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης. Το Euroworking Group (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνώμων) συνεδριάζει πάντα μερικές μέρες νωρίτερα από το Eurogroup ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις σε τεχνικό επίπεδο που ύστερα επικυρώνονται και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Εurogroup.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αναμένεται την Παρασκευή να έχουν ολοκληρωθεί τα 6 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Ιουλίου να δοθεί και το «πράσινο φως» για την εκταμίευσή του. Από την ελληνική πλευρά είναι σημαντικό το πρώτο δείγμα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, να είναι μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα φέρει εις πέρας και να μη φανεί αναξιόπιστος στους εταίρους του που μόλις έχει γνωρίσει.

Εκκρεμότητες

Τώρα, για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι την Παρασκευή υπάρχουν δύο βασικές εκκρεμότητες.

Πρώτον, είναι το προαπαιτούμενο σχετικά με το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων. Εκεί υπάρχει κόλλημα σε τεχνικό επίπεδο για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Το γεγονός ότι θα γίνει μείωση δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά ο τρόπος δεν έχει οριστεί ακόμα, λέει αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ηδη, με τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά προκύπτει μια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 19% στο 17,5% μεσοσταθμικά. Η τρόικα πιέζει η μείωση να είναι τέτοια που να υποχωρήσει το ποσοστό κέρδους στο 15%, αλλά η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Το βέβαιο είναι ότι σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις έως την τελευταία στιγμή.

Η δεύτερη εκκρεμότητα σχετίζεται με το θέμα των λαϊκών αγορών. Σήμερα πραγματοποιείται διαβούλευση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί της υπουργικής απόφασης που πρέπει να εκδώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας. Με την απόφαση αυτή θα καθορίζεται ο τρόπος βάσει του οποίου θα διακρίνονται στις λαϊκές αγορές οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές. Η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τις 15 Αυγούστου, όμως οι πωλητές των λαϊκών αγορών έχουν ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής μέχρι τον Οκτώβριο. Σενάριο που έως τώρα δεν έχει αποκλειστεί.

Πάντως, μέχρι την Πέμπτη το βράδυ -2 εργάσιμες μέρες πριν από το Eurogroup- εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και τα έξι προαπαιτούμενα, ώστε στο Εurogorup της Δευτέρας ο νέος υπουργός Οικονομικών να μη φανεί αναξιόπιστος και να εξασφαλίσει και την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Συγχρόνως επιβεβαιώνεται το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» που αναφέρει ότι η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα προς την Ελλάδα (SMP’s και ANFA’s) θα καθυστερήσουν. Ενώ ήταν προγραμματισμένα τα περίπου 2 δισεκατομμύρια να γυρίσουν στα ελληνικά ταμεία μέχρι τον Αύγουστο, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι θα επιστραφούν με την επόμενη αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

«Φρένο» Σόιμπλε για χαλάρωση

«Δεν είναι ο καιρός να συζητήσουμε για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί η ευελιξία που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την προεδρία του G7, την οποία αναλαμβάνει σήμερα η Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την «υπερβολική ρευστότητα» που υπάρχει στις αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόνισε ότι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων αποτελεί ευθύνη των πολιτικών της Ε.Ε. και όχι της ΕΚΤ. Τάχθηκε δε και πάλι υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για τον μοναδικό τρόπο να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., σημείωσε ότι θα επρόκειτο για καταστροφή και για τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή