«Παγώνουν» για το δεύτερο εξάμηνο οι χρεώσεις για το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

«Παγώνουν» για το δεύτερο εξάμηνο οι χρεώσεις για το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωμα» των χρεώσεων για το «τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ΕΤΜΕΑΡ αναθεωρείται δυο φορές τον χρόνο με στόχο (που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση) να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση της ΡΑΕ, το ΕΤΜΕΑΡ θα έπρεπε να αυξηθεί από 1ης Ιουλίου κατά 24%. Ωστόσο, εκκρεμεί η εκτίμηση των επιπτώσεων από το πρόσφατο «πακέτο» μέτρων που έλαβε το ΥΠΕΚΑ, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας και διαγραφή μέρους των απαιτήσεων των παραγωγών κ.α., η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν γινόταν τώρα αύξηση 24% στο τέλος, θα έπρεπε να συνοδευθεί από μείωση κατά 36% την 1.1.2015.

Η ΡΑΕ σημειώνει ότι δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών και του προβλήματος ενεργειακής πείνας, «θεωρεί σκόπιμο να μην "πλειοδοτήσει" δια της λήψης μέτρων και της αύξησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών που πλήττουν υπέρμετρα τον καταναλωτή».

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιουνίου αυξήθηκαν οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων, ενώ εκκρεμεί ο καθορισμός των μειώσεων στα εμπορικά τιμολόγια και αυξήσεων στις χαμηλές καταναλώσεις (έως 800 κιλοβατώρες) στα οικιακά, στο πλαίσιο της κατάργησης των εσωτερικών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή