Ορατά σημάδια ανάκαμψης διαπιστώνουν Eurobank και Alpha Bank

Ορατά σημάδια ανάκαμψης διαπιστώνουν Eurobank και Alpha Bank

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του έτους προβλέπει η Eurobank στο δελτίο της «Αποτελέσματα οικονομετρικού υποδείγματος για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο – GDP NOWcasting model». Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 θα συρρικνωθεί η ύφεση στο 0,3% και από το επόμενο θα καταγραφεί αύξηση 1,1%, με το αποτέλεσμα ολόκληρου του έτους να είναι θετικό κατά 0,6%.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματός μας για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του 2014 είναι αυστηρώς προκαταρκτική, αφού η ροή δημοσιεύσεων οικονομικών στοιχείων για το εν λόγω τρίμηνο θα συνεχιστεί και τους επόμενους 2-3 μήνες, ενώ υποστηρίζει ότι σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά περίπου 0,8%.

Παράλληλα, η Eurobank προβλέπει ότι το 2015 το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 2,9% εξαιτίας της αύξησης των επενδύσεων, της ιδιωτικής κατανάλωσης, των καθαρών εξαγωγών, καθώς και της συρρίκνωσης της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης.

Πέραν αυτών, στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία», η Eurobank υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να επικεντρωθεί «όχι σε μάχες οπισθοφυλακών για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους των μεταρρυθμίσεων», αλλά «στη διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας για το χρέος και στη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».

Από την πλευρά της, η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας υποστηρίζει ότι «συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, σταθεροποιείται και ενισχύεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ολα τα στοιχεία δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση». Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι η παραπάνω κατάσταση καθιστά «έωλους τους ισχυρισμούς ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας και ότι απλώς δεν καταρρέει με πάταγο όπως συνέβαινε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων».

Σύμφωνα με την τράπεζα, στις υπάρχουσες ενδείξεις ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας προστίθενται τώρα και οι ακόλουθες:

• Η αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων που σηματοδοτεί την εκ νέου θετική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.

• Η εντυπωσιακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) στη χώρα.

• Επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

• Παρά τη διατήρηση των αρνητικών τάσεων των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, η τράπεζα εκτιμά ότι βελτίωση του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτελεί ένδειξη ότι πλησιάζει η ώρα για τη διακοπή της πτωτικής πορείας και για την ανάκαμψη και των συναλλαγών σε ακίνητα γενικά αλλά και των επενδύσεων σε κατοικίες ειδικότερα.

Παράλληλα, η Alpha Bank επισημαίνει την «εντυπωσιακή άνοδο του τουρισμού», αλλά και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και λοιπών υπηρεσιών, εξαιρουμένων των καυσίμων και πλοίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή