Κλάδοι της δημιουργικής βιομηχανίας προωθούν την καινοτομία

Κλάδοι της δημιουργικής βιομηχανίας προωθούν την καινοτομία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα ερευνητικής εργασίας που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο και τα χαρακτηριστικά των κλάδων της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας (creative industries) στην προώθηση της καινοτομίας παρουσίασε στη Βουδαπέστη το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης εργασίας του ερευνητικού έργου «Unveiling Creativity for Innovation in Europe», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Σύμφωνα με το ΕΜΠ, οι κλάδοι της δημιουργικής βιομηχανίας περιλαμβάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στις περιοχές του design κάθε είδους, από software και mobile applications έως τη μόδα και την ένδυση, της ανάπτυξης περιεχομένου τέχνης και πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας κ.τ.λ. Οι κλάδοι αυτοί αναγνωρίζεται τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ότι συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργία καινοτομίας, η οποία, πέρα από την εμπορική αξία της αυτή καθεαυτήν, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που απασχολούν όλο και περισσότερους εργαζομένους, είτε μέσω αυτοαπασχόλησης είτε μέσω νέων δυναμικών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι κλάδοι αυτοί συνεισφέρουν σήμερα περίπου το 3,3% του ΑΕΠ της ΕΕ-27, ενώ απασχολούν 6,7 εκατομμύρια άτομα, περίπου 3% του συνολικού αριθμού εργαζομένων στην Ευρώπη. Αποδεικνύονται μάλιστα ιδιαίτερα ανθεκτικοί κατά την τρέχουσα περίοδο της κρίσης, καθώς από το 2010 και μετά συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 10%. Για την Ελλάδα, ο τομέας αυτός έχει ήδη αξιολογηθεί ως σημαντικός για την εγχώρια ανάπτυξη, γι’ αυτό και αποτελεί ένα από τα εννέα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ διεξάγει αυτήν τη στιγμή συνεντεύξεις-case studies με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, ώστε να γίνει μία πρώτη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των εγχειρημάτων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή