Καταβολή κοινωνικού μερίσματος σε επιπλέον 250.000 δικαιούχους

Καταβολή κοινωνικού μερίσματος σε επιπλέον 250.000 δικαιούχους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου 250.000 επιπλέον άτομα θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα το κοινωνικό μέρισμα, ύστερα από την απόφαση διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συνολικά, θα γίνουν ακόμη δύο πληρωμές στους δικαιούχους. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μέσω αυτής θα εξοφληθούν 250.000 δικαιούχοι, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία πληρωμή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Την επόμενη εβδομάδα, θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα οι εξής:

Περίπου 80.000 δικαιούχοι οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί με βάση τα εισοδήματα του 2012, αλλά μπήκαν στη λίστα λόγω του ότι αποφασίστηκε να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2013.

Περί τις 40.000, οι οποίοι πληρούν μεν τα κριτήρια αλλά οι αιτήσεις τους έχουν μπει σε διαδικασία επανελέγχου για κάποιο λόγο. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 90.000 και ο έλεγχος των αιτήσεων συνεχίζεται.

Περίπου 130.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κρίθηκε ότι δικαιούνται το επίδομα μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Αν ληφθεί υπόψη ότι έχουν ήδη πληρωθεί 320.000 μερίσματα, ο αριθμός των δικαιούχων έχει ήδη φτάσει σε 576.000 άτομα ενώ μέχρι να τελειώσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να γίνει ο επανέλεγχος των εισοδημάτων, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 650.000 άτομα.

Για το θέμα του κοινωνικού μερίσματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου και τους κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα, με αντικείμενο την αποτίμηση της απόδοσης του κοινωνικού μερίσματος μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μέσω της υπογραφής της τροποποίησης της σχετικής ΚΥΑ, η διανομή σε 250.000 νοικοκυριά ποσού ύψους 165 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις και τα ήδη ανακοινωθέντα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ανεβάζουν το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων τη 17η Απριλίου 2014 έως και την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου 2014, έχουν εγκριθεί 576.000 αιτήσεις και, μετά την τελευταία πληρωμή, θα έχουν καταβληθεί συνολικά 375 εκατ. ευρώ.

Τονίζεται ότι οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί θα επανεξετασθούν με βάση τα εισοδήματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Τέλος, σημειώνεται ότι, για αιτήσεις που εκκρεμούν λόγω ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μετά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ώστε να απορροφηθεί και το υπόλοιπο ποσό που απομένει μέχρι τα 450 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή