Εκταμιεύεται το 1 δισ., ανοίγει ο δρόμος για τη νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου

Εκταμιεύεται το 1 δισ., ανοίγει ο δρόμος για τη νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε χθες η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης του καλοκαιριού, ύψους 1 δισ. ευρώ, από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του πρώτου πακέτου των 6 προαπαιτούμενων δράσεων που έπρεπε να ολοκληρώσει η Ελλάδα. Εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου εντός της εβδομάδας, που θα δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας στα κρατικά ταμεία ενόψει των υποχρεώσεων του Αυγούστου και της επίσημης διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το Εuroworking Group (η προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup) «συνεδρίασε στις 4 Ιουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ενέκρινε τη δόση του 1 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πέμπτη το βράδυ οι ελληνικές αρχές είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν και τα έξι από τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το τέλος Μαΐου και συνδέονταν με τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες στις Βρυξέλλες ότι «οι αρμόδιοι κοινοτικοί θεσμοί επικύρωσαν εκταμίευση της πρώτης υποδόσης και τη Δευτέρα το Δ.Σ. του EFSF (σ.σ. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) θα επισημοποιήσει την απόφαση και η εκταμίευση της δόσης θα γίνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα». Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε και αυτό που είχε αναφέρει η «Κ» της Τετάρτης. Οτι, δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε στο Euroworking Group μέσω του εκπρόσωπου της, κ. Χρ. Στεφανάδη, την πρόθεσή της να ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα μέτρα εντός του καλοκαιριού.

Ο ίδιος εξήγησε, δε, πως η αποστολή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα (αναμένονται να φτάσουν στις 9 Ιουλίου και να αποχωρήσουν στις 17 του μηνός) θα είναι μια τεχνική αποστολή που έχει στόχο να προετοιμάσει τον 5ο έλεγχο της τρόικας, που «θα ξεκινήσει υποθέτω τον Σεπτέμβριο ή έστω κάποια στιγμή μετά τις διακοπές». Πηγές της τρόικας εξηγούσαν στην «Κ» ότι η αποστολή έχει στόχο περισσότερο την άσκηση πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση για ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της, καθώς ο χρόνος μεταξύ της αξιολόγησης που έληξε τον Απρίλιο και της επομένης που ξεκινάει το φθινόπωρο είναι μεγάλος.

«Η φυσική παρουσία ασκεί διαφορετική πίεση από την ανταλλαγή email», σημείωνε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, για να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από τη δεκαήμερη αποστολή που θα κάνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα, την οποία Ελληνες αξιωματούχοι προσπαθούσαν μέχρι πρόσφατα να περιορίσουν σε πενταήμερη, καθώς πιστεύουν ότι η παρουσία των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα δημιουργεί εντάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συναντήσεις με τους νέους υπουργούς (όπως Ανάπτυξης και Υγείας), αλλά και με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ενώ στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται και συσκέψεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Πάντως, παράγοντες της τρόικας ανέφεραν στην «Κ» ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν προβλέπεται να καταλήξει σε αποφάσεις επί του ελληνικού προγράμματος, αλλά κυρίως έχει να κάνει με τη διάγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτό. Οπότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί.

Επίσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε χθες ότι «η εξέταση του ζητήματος το ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένη με τον 5ο έλεγχο. Στο παρελθόν, είχαμε ελέγχους που κράτησαν πολύ και ελέγχους που κράτησαν πάρα πολύ. Δεν περιμένω να ξεκινήσει και να τελειώσει τον ίδιο μήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο και σε ό,τι αφορά τα 6 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, το θέμα της ΔΕΗ «βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει».

Σε σχέση με τα σενάρια για το νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα υποστήριξε πως «το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του 2014 και το πρόγραμμα του ΔΝΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο αίτημα και μια στρατηγική από την ελληνική πλευρά και είναι πολύ νωρίς για να το ξέρουμε αυτό πριν από το καλοκαίρι. Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα δεδομένα».

Πέραν αυτών, η υλοποίηση της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων (νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, κώδικας συμπεριφοράς των μελών της κυβέρνησης, νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τον χωροταξικό σχεδιασμό, ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων και νομοθέτηση της δυνατότητας συλλογής χρεών από τη φορολογική διοίκηση), σε συνδυασμό με την καλή πορεία του προϋπολογισμού, επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων. Στην αγορά περιμένουν πως εντός της εβδομάδας (έως την Πέμπτη) το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει νέο 3ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2,5-3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο που οι επενδυτές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ακόμα και χαμηλότερο του 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή