Περαιτέρω μείωση στα επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων τον Μάιο

Περαιτέρω μείωση στα επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων τον Μάιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν τα επιτόκια νέων δανείων και καταθέσεων τον Μάιο, ακολουθώντας την τάση αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό μέσα από την υποχώρηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας αποτυπώθηκε τον Μάιο και στα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, που υποχώρησαν έως και 107 μονάδες βάσης, ειδικά για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων άνω του 1 εκατ. ευρώ, ένας ικανός αριθμός των οποίων προσέφυγε στον εξωτερικό δανεισμό με την έκδοση ομολογιακών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με ταχύ ρυθμό συνεχίστηκε τον Μάιο η υποχώρηση των επιτοκίων στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις, που μειώθηκαν κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 2,53% από 2,71% τον Απρίλιο και 2,80% στην αρχή του χρόνου. Τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε νέα πτώση, η οποία συνεχίζεται και τον Ιούλιο, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις κοντά στο 2,25%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, το μέσο επιτόκιο αναμένεται να σταθεροποιηθεί κοντά στο 2%.

Στο σκέλος των χορηγήσεων, εκτός από τη ραγδαία υποχώρηση των δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, πτώση καταγράφεται και στα δάνεια μικρότερων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, για δάνεια έως 250.000 ευρώ το μέσο επιτόκιο μειώθηκε στο 6,49% από 6,68% και για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο μειώθηκε στο 5,89% από 5,95%. Ωστόσο, τα επιτόκια αυτά είναι ενδεικτικά και δεν ενσωματώνουν το περιθώριο ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ανεβάζουν το μέσο επιτόκιο δανεισμού στο 8%-9% περίπου. Στην περιοχή του 9% διαμορφώθηκε, άλλωστε, και το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων από 9,12% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που είναι κυρίως οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί, παρέμεινε σταθερό στο 7,22%.

Στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, πτωτικά κινήθηκε και το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, που υποχώρησε στο 2,94% από 3%, ενώ το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε τον Μάιο στο 7,80% από 7,69% τον Απρίλιο. Αντίθετα, μικρή υποχώρηση στο 14,80% κατέγραψε το μέσο επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στα υπόλοιπα των υφιστάμενων δανείων, το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 9 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 2,80%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%. Τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3% και 4,80% αντίστοιχα, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,17%.

Η μεγαλύτερη πτώση των επιτοκίων στα νέα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις οδήγησε και σε αποκλιμάκωση του περιθωρίου επιτοκίου, που μειώθηκε στο 3,87% από 4,13%, ενώ στα υφιστάμενα υπόλοιπα το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στο 3,81% από 3,74%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή