Αρχισαν τα «προξενιά» μεταξύ εταιρειών για τη διεκδίκηση ελληνικών κοιτασμάτων

Αρχισαν τα «προξενιά» μεταξύ εταιρειών για τη διεκδίκηση ελληνικών κοιτασμάτων

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη παρουσίαση από την Ελλάδα των 20 προς παραχώρηση περιοχών με πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο, ενέτεινε τις διερευνητικές επαφές μεταξύ εταιρειών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας. Στο «παιχνίδι» αυτό, το οποίο από πλευράς επενδύσεων είναι τεράστιο, κινούνται και οι δύο ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas. Μόνο σε πρώτη φάση, για την πλήρη γεωλογική ανάλυση των δεδομένων στα 20 προς παραχώρηση «οικόπεδα» απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης των γεωτρήσεων θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 2,5 – 6 δισ. ευρώ, ανάλογα με το βάθος της θάλασσας. Από την επομένη της παρουσίασης των «οικοπέδων» και από μέρα σε μέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, η κινητικότητα μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών αυξάνεται, με στόχο να κλείσουν τα «προξενιά» ενόψει των διαγωνισμών που αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο. Η δουλειά για τις πετρελαϊκές εταιρείες ξεκινάει από τώρα και όπως χαρακτηριστικά τονίζει στέλεχος της πετρελαικής βιομηχανίας, «μέχρι τον Σεπτέμβριο τα αρμόδια στελέχη των εταιρειών δεν θα σηκώσουν κεφάλι». Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, σε πόσα και ποια οικόπεδα και πώς θα διαμορφώσουν τις προσφορές τους. Παράλληλα πρέπει να επιλέξουν τους συνεταίρους τους για να επιμερίσουν το ρίσκο, αφού τόσο το Ιόνιο όσο και η Κρήτη αποτελούν για την πετρελαϊκή βιομηχανία ανεξερεύνητες περιοχές.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων του ελληνικού Δημοσίου είναι να αγοράσουν από τη νορβηγική PGS που έκανε τις έρευνες σεισμικά δεδομένα 1.500 τ. χλμ. κατ’ ελάχιστον, σύμφωνα με σχετικό όρο της προκήρυξης. Το «πακέτο» αυτό κοστολογείται από την PGS στα 800.000 ευρώ, ποσό που η αγορά θεωρεί υψηλό. Το κόστος αυτό μάλιστα καλείται να καταβάλει κάθε εταιρεία χωριστά στο σύνολό του, ακόμη και εάν προσέλθει στον διαγωνισμό ως μέλος κοινοπραξίας.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πλήρης γεωλογική και γεωφυσική ανάλυση των δεδομένων για να προσδιορίσει γεωλογικούς πετρελαιοπιθανούς στόχους, βάσει των οποίων θα καθορίσει το ερευνητικό πρόγραμμα που θα υποβάλει στην προσφορά της. Μέσω αυτής της ανάλυσης δηλαδή η εταιρεία θα προσδιορίσει το πιο ελπιδοφόρο σημείο για να «χτυπήσει» γεώτρηση. Για την καλύτερη αξιολόγηση, η κάθε εταιρεία θα πραγματοποιήσει και από μόνη της πρόσθετα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, επενδύοντας κατ’ ελάχιστον 10 εκατ. δολάρια. Η αξιολόγηση αυτών των δεδομένων αποτελεί σύμφωνα με την πάγια στρατηγική της πετρελαϊκής βιομηχανίας το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των προσφορών. Η εταιρεία για να υποβάλει μια καλή προσφορά θα πρέπει να εντοπίσει πάνω από έναν πετρελαιοπιθανούς στόχους σε κάθε μπλοκ. Αν η ανάλυση δείξει μόνο ένα στόχο, ο επενδυτής είναι συνήθως πιο συγκρατημένος και μπορεί στην προσφορά του να μη δεσμευτεί για γεώτρηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας από την έκταση των «οικοπέδων» του πρώτου κύκλου παραχωρήσεων είναι ότι η έκτασή τους είναι μικρή και περιορίζει τη δυνατότητα των πολλών στόχων, στοιχείο που δεν ενισχύει την ελκυστικότητα των διαγωνισμών. Επισημαίνουν, επίσης, ένα αντιφατικό στοιχείο της «στρατηγικής» που ακολούθησε το ελληνικό Δημόσιο σε αυτό τον γύρο.

Η έκταση των οικοπέδων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι τέτοια που αφήνει απέξω τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες συνήθως δεν πάνε σε μικρά μπλοκ. Ωστόσο τα θαλάσσια βάθη στην Κρήτη αλλά και σε κάποιες περιοχές του Ιονίου, όπως για παράδειγμα δυτικά της Κέρκυρας, απαιτούν επενδυτικά κεφάλαια που διαθέτουν μόνο μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Για κάθε γεώτρηση σε βάθη 800-1.300 μέτρα απαιτούνται επενδύσεις άνω των 120-150 εκατ. ευρώ και κάθε επενδυτής για να ερευνήσει την περιοχή θα πρέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις, αναφέρουν οι γνωρίζοντες τον τομέα. 

Τα σχέδια των ΕΛΠΕ και της Εnergean Oil

Οι πρώτες εκτιμήσεις της πετρελαϊκής αγοράς, όπως μεταφέρονται από αρμόδια στελέχη, είναι ότι το ελληνικό πλαίσιο αξιοποίησης υδρογονανθράκων είναι αρκετά ελκυστικό. Ενας από τους όρους που προβληματίζει την αγορά και έθεσαν οι επενδυτές στις κλειστές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, είναι το ύψος του ελάχιστου μισθώματος για το ελληνικό Δημόσιο που ορίζεται στο 4% επί του τζίρου. Το ύψος αυτό στα τέσσερα πρώτα χρόνια της επένδυσης ανεβάζει το όριο των ελάχιστων αποθεμάτων για να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Στην ειδική εκδήλωση του Λονδίνου, αλλά και στις συναντήσεις που ακολούθησαν, συμμετείχαν και οι ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean Oil, ανάδοχοι των παραχωρήσεων σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο. Τα ΕΛΠΕ έχουν μάλιστα αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της PGS και τη μελέτη του Beicip για όλες τις περιοχές και ήδη από τον Ιανουάριο, τα αναλύει σε βάθος εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία και γνώση του ελλαδικού χώρου από τις σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες που είχε διεξάγει στο παρελθόν. Η εταιρεία, όπως αναφέρουν κύκλοι του ομίλου στην «Κ», θα μελετήσει τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν, στοχεύοντας να υποβάλει προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, κάτι που θα εξασφαλίσει την αναγκαία τεχνολογία και οικονομική δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση των ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή