Θετικοί οιωνοί ενόψει τρόικας

Θετικοί οιωνοί ενόψει τρόικας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καλούς οιωνούς ξεκινάει μία «γεμάτη» εβδομάδα για την κυβέρνηση και την οικονομία. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι επιβεβαιωθούν τα σχέδια που έχει προετοιμάσει τον τελευταίο μήνα και να μην κλείσει η εβδομάδα με κάποια αρνητική είδηση, με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας.

Σήμερα το Eurogroup θα δώσει και τυπικά το «ΟΚ» για την εκταμίευση της μίας εκ των δύο υποδόσεων του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα θα επισημάνει και την ανάγκη για συνέχιση του δρόμου των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του από την Ευρωζώνη τα μέτρα που υλοποιήθηκαν και θα διαβεβαιώσει ότι το ίδιο θα συμβεί και με το πακέτο των 6 δράσεων για την δεύτερη υποδόση του καλοκαιριού, μέσα στον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup θα δώσει εντολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) να προχωρήσει στην εκταμίευση του 1 δις ευρώ που αναλογεί στην εκπλήρωση των πρώτων 6 προαπαιτούμενων μέτρων. Και τα κεφάλαια αναμένονται άμεσα στα κρατικά ταμεία.

Συνέχεια θα έχει η έκδοση ενός νέου ομολόγου. Εχοντας διασφαλίσει τα «καλά νέα» από το Eurogroup και επιθυμώντας να προλάβει πιθανά "αρνητικά νέα" από την επίσκεψη της τρόικας, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει την απόφαση σχετικά με το εάν θα προχωρήσει έως την Πέμπτη σε νέα ομολογιακή έκδοση ή μη. Το βασικό σενάριο προβλέπει την δημοπρασία 3ετων ομολόγων με στόχο την άντληση 2,5-3 δις ευρώ και αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν την επίτευξη επιτοκίου χαμηλότερου ακόμα και του 3%.

Στα επόμενα 24ωρα και συγκεκριμένα την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ». Πρόκειται για ένα εκ των 6 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό στην παρούσα φάση.

Την ίδια ημέρα, Τετάρτη, οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ.κ. Π. Τόμσεν και Κλ. Μαζούχ, αντίστοιχα, θα μιλήσουν σε συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία. Από την αρχή των Μνημονίων, οι δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τρόικας συγκεντρώνουν τα βλέμματα όλων, καθώς δίνουν το στίγμα των επόμενων κινήσεών τους.

Μία ημέρα μετά, Πέμπτη, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας και θα ξεκινήσει τυπικά ο ανεπίσημος έλεγχος της τρόικας στην Αθήνα. Η αποστολή έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 17 Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών της τρόικας δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα τους. Αντιθέτως, βασική τους πρόθεση είναι να διαμορφώσουν την ατζέντα του μεγάλου ελέγχου που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. 

Προς το τέλος της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί και μία νέα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους των ένστολων για το θέμα της μισθολογικής τους αποκατάστασης, σε εφαρμογή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων. Ο κ. Σταϊκούρας, είχε ενημερώσει τους ένστολους ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα τους παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης και όλοι (ένστολοι και τρόικα) περιμένουν να διαπιστώσουν πώς θα γίνει η αποζημίωση των ένστολων και πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή