Financial Times: Ορατά τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Financial Times: Ορατά τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια βελτίωσης «βλέπουν» οι Financial Times (FT) σε εκτενέστατο αφιέρωμά τους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους FT, φέτος θα καταγραφεί ανάπτυξη που το 2015 θα επιταχυνθεί, ενώ σημειώνουν πως υπάρχουν σημάδια ότι οι βίαιες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν με αντάλλαγμα το τρέχον δάνειο διάσωσης «αρχίζουν επιτέλους να αποδίδουν καρπούς».

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται στην επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο, η οποία τόνωσε την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, στα στοιχεία του προϋπολογισμού για τους πρώτους πέντε μήνες που δείχνουν ότι τα έσοδα είναι σε τροχιά επίτευξης του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, αλλά επισημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν περισσότερα εμπόδια προτού η Ελλάδα μπορέσει να ισχυριστεί ότι οδεύει προς βιώσιμη ανάκαμψη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τέσσερα σημαντικά εμπόδια:

1. Τα stress tests της ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, που αναμένεται να δώσουν μια ακριβή εικόνα των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

2. Οι πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, οι FT επικαλούνται ανώτατο Ελληνα αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε πως «θα βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο με δύο ελέφαντες και θα πρέπει να περπατάμε στα ακροδάχτυλα ανάμεσά τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε κάποια συμφωνία. Ομως αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί το χρέος για την επόμενη γενιά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

3. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να προκηρυχθούν γενικές εκλογές.

4. Μένει ακόμα να διευθετηθεί το πολιτικά ευαίσθητο ερώτημα ενός νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, μόλις λήξει το τρέχον πρόγραμμα της Ε.Ε. στο τέλος του έτους, αν και το ΔΝΤ αναμένεται να εκταμιεύσει άλλα 16 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Πάντως, οι FT επισημαίνουν πως πρέπει να εφαρμοστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάκαμψης και σημειώνουν πως το καυτό ερώτημα που καλείται να απαντήσει η χώρα είναι εάν όλοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να θέσουν την Ελλάδα σε ένα μη αναστρέψιμο μονοπάτι εκσυγχρονισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή