Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Μάιο

Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Μάιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, αλλά και συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης καταγράφηκε τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι συνολικές υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους (τόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων) ανήλθαν σε 5,13 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη Απριλίου ήταν στα 5,23 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους, είναι η πρώτη φορά που από μήνα σε μήνα οι συνολικές οφειλές υποχωρούν, ενώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2013 τα χρέη έχουν αυξηθεί κατά 489 εκατ. ευρώ, καθώς τότε είχαν διαμορφωθεί στα 4,65 δισ. ευρώ. Η μείωση των οφειλών τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο μεταφράζεται από το οικονομικό επιτελείο ως θετικό σημάδι, καθώς όχι μόνο σταμάτησε η ανοδική τους τάση, αλλά κατά τη διάρκεια του εκλογικού μήνα, οι υπηρεσίες του κράτους λειτούργησαν και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ειδικότερα, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014:

1. Οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) αυξήθηκαν στα 2,94 δισ. ευρώ από 2,96 δισ. ευρώ τον Απρίλιο εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ που οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του έφθασαν τα 1,95 δισ. ευρώ.

2. Τα χρέη των νοσοκομείων υποχώρησαν στα 810 εκατ. ευρώ από 831 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

3. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) περιόρισαν τις οφειλές τους στα 395 εκατ. ευρώ από 431 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.

4. Οι υποχρεώσεις των νομικών προσώπων διαμορφώθηκαν στα 186 εκατ. ευρώ από 211 εκατ. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

5. Οι οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν στα 253 εκατ. ευρώ από 264 εκατ. ευρώ.

6. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν τα 549 εκατ. ευρώ από 531 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης τα στοιχεία του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,22 δισ. ευρώ όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχε σημειωθεί πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,61 δισ. ευρώ και φέτος στο πρώτο τετράμηνο πλεόνασμα 1,68 δισ. ευρώ.

Πάντως, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή την καλή πορεία του προϋπολογισμού και υπό την απειλή εκτροχιασμού ή ανάγκη λήψης νέων μέτρων εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων για τις αποδοχές των ένστολων, έστειλε εμμέσως μήνυμα για περιορισμό των απαιτήσεών τους. Για το θέμα υπήρξε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σχολιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «σήμερα, δεν ωφελεί να διαγκωνιζόμαστε σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις» και πρόσθεσε «ότι όλοι μας πρέπει να προτάξουμε το ευρύ εμείς, έναντι του εγώ ή του υπό στενή έννοια εμείς. Να επιδείξουμε διάθεση για σύμμετρη συμμετοχή στις θυσίες και έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη». Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει «ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων μας. Πολιτών, κοινωνίας, κράτους, δικαιοσύνης, πολιτικής και αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή