Εκταμιεύεται το 1 δισ. αλλά με αυστηρές συστάσεις για αποτροπή της χαλάρωσης

Εκταμιεύεται το 1 δισ. αλλά με αυστηρές συστάσεις για αποτροπή της χαλάρωσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ολοκλήρωση των πρώτων 6 εκ των 12 προαπαιτούμενων στο χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν την απελευθέρωση της δόσης αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. «Η εκταμίευση της δόσης ενός δισ. ευρώ θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, ενώ μένουν άλλα 2,8 δισ. για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ομως εκτός από την ικανοποίηση που εξέφρασαν, οι πιστωτές ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει και στην ολοκλήρωση των υπόλοιπων που έχουν συμφωνηθεί –εκτός των 12 προαπαιτούμενων– και που συνδέονται με την τέταρτη αξιολόγηση του Απριλίου. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προσερχόμενος στη συνάντηση τόνισε ότι παρόλο που το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους «έχουμε ακόμη δουλειά». Στον ίδιο τόνο ήταν και η παρέμβαση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή εξέφρασε στο τραπέζι του Eurogroup ανησυχία για τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως είπε υπάρχουν στον ελληνικό Τύπο αναφορές για «χαλάρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ως απάντηση ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προς τον κ. Ντράγκι αλλά και για να καθησυχάσει τους υπόλοιπους ομολόγους του είπε ότι για τα επόμενα έξι προαπαιτούμενα και την εκταμίευση του επόμενου 1 δισ. (που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο) η ελληνική πλευρά θα τα έχει ολοκληρώσει με ακόμα περισσότερο ζήλο πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο, μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι πιστωτές για την ολοκλήρωση των περισσότερων δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς (αν όχι όλων) που συνδέονται με την τέταρτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που η ελληνική πλευρά θέλει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), έρχονται την Τετάρτη στην Αθήνα για δέκα μέρες ώστε να ασκήσουν πίεση για την ολοκλήρωση την εναπομεινασών υποχρεώσεων που είναι σε εκκρεμότητα από τον Απρίλιο, όταν ολοκληρώθηκε η 4η αξιολόγηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να εξετάσουν προσεκτικά κεφάλαιο ανά κεφάλαιο τις υποχρεώσεις της 4ης αξιολόγησης και να ελέγξουν σε τι στάδιο βρίσκονται. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται η επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ και της φορολογικής διοίκησης, μόνιμα μέτρα μείωσης των νοσοκομειακών δαπανών κατά 25 εκατ. ευρώ φέτος και αναθεώρηση των συντάξεων, μεταξύ άλλων. Αυτά δεν υπολογίζονται στα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Η έλευση της τρόικας επίσης συνδυάζεται και με το συνέδριο του Economist που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και θα συμμετέχουν ως ομιλητές ο Πόουλ Τόμσεν αλλά και ο νέος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ συγχρόνως είναι και μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουν και τα νέα μέλη της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.

Ενώ στο προηγούμενο Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε δεχθεί μεγάλη πίεση και κριτική όσον αφορά το θέμα της παραίτησης του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, το γεγονός ότι ο νέος υπουργός ήρθε στο τραπέζι του Eurogroup με τα έξι προαπαιτούμενα ολοκληρωμένα «άλλαξε τη διάθεση», δηλώνει κυβερνητική πηγή. Επίσης η διαδικασία επιλογής της κ. Σαββαΐδου, που «είναι ένα άτομο με περγαμηνές και που δεν έχει σχέση με το πολιτικό περιβάλλον», έδειξε στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών ότι έχει τηρηθεί μία «διαφανής διαδικασία», λέει η ίδια πηγή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή