Τι ζητούν οι πετρελαϊκές για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα ελληνικά κοιτάσματα

Τι ζητούν οι πετρελαϊκές για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα ελληνικά κοιτάσματα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πετρελαϊκές εταιρείες, πλήρη δέσμευση των επενδυτών στο πρόγραμμα εργασίας που θα προσφέρουν, με την κατάθεση αντίστοιχου ύψους εγγυήσεων και προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών, περιλαμβάνει η στρατηγική του ΥΠΕΚΑ στον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη που θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο. Από την πλευρά της, η πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΚΑ που συμμετείχαν στις κλειστές συναντήσεις του Λονδίνου, ζητάει από την Ελλάδα «ακριβές χρονοδιάγραμμα, σαφείς όρους και διαφανές σύστημα αξιολόγησης».

Σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ, μεταφέροντας χθες τις πρώτες εκτιμήσεις τους από τις επαφές που είχαν στο Λονδίνο, διευκρινίζουν ότι τα χαρακτηριστικά των προς παραχώρηση περιοχών (μεγάλα θαλάσσια βάθη) απαιτούν πολύ υψηλές επενδύσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από μικρές εταιρείες. Υπάρχει δρόμος για τη συμμετοχή μικρών εταιρειών στον διαγωνισμό μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων, εξηγούν τα ίδια στελέχη. Χαρακτηρίζουν θετική πέραν του αναμενόμενου την ανταπόκριση της πετρελαϊκής αγοράς και επισημαίνουν με έμφαση τη συμμετοχή στην ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο ηχηρών ονομάτων όπως η Shell, η ExxonMobil, η Chevron, η Total, η ΒP, η Statoil, η γερμανική ΕΟΝ και οι ιταλικές ΕΝΙ και ΕΝΕL.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι εκπρόσωποι των εταιρειών στα κλειστά ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο ζήτησαν από την ελληνική πλευρά «ακριβές χρονοδιάγραμμα, σαφείς όρους και διαφανές σύστημα αξιολόγησης». Δεν έθεσαν κανένα θέμα για την έκταση των υπό παραχώρηση blocks, ούτε διατυπώθηκαν αρνητικά σχόλια και παρατηρήσεις για το κόστος των σεισμικών δεδομένων, τονίζουν τα ίδια στελέχη, απαντώντας σε σχετικά σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Διευκρίνισαν ότι τα σεισμικά δεν τιμολογήθηκαν από την PGS, αφού απαιτείται η έγκριση του ελληνικού δημοσίου, και ότι για τον προσδιορισμό του κόστους ελήφθησαν υπόψη αντίστοιχες διεθνείς πρακτικές. Επισήμαναν, δε, ότι το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στα έσοδα με ποσοστό που κλιμακώνεται και φτάνει στο 54%.

Η χάραξη των blocks, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στηρίχτηκε σε μια σειρά παραμέτρων, όπως η πετρελαιοδυναμικότητα της περιοχής και η πυκνότητα των γραμμών, αλλά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως και η διαθέσιμη διεθνώς τεχνολογία για μεγάλα βάθη. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό θέμα, το ΥΠΕΚΑ άφησε απ’ έξω περιοχή στο Ν. Ιόνιο, όπου τα βάθη φτάνουν τα 2,5 χιλ. χλμ., διότι δεν υπάρχει διεθνώς πιστοποιημένη τεχνολογία για γεωτρήσεις τέτοιου μεγέθους. Η συγκεκριμένη ζώνη, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα μπορεί να βγει σε επόμενο γύρο παραχωρήσεων, που οι τεχνολογίες θα έχουν ωριμάσει. Τα ίδια στελέχη διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται σε αυτόν τον γύρο να υπάρξει επαναχάραξη των blocks. Για κάποια ωστόσο από τα 20 συνολικά προς παραχώρηση «οικόπεδα» που δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον, το ΥΠΕΚΑ θα επανεξετάσει τη χάραξή τους στον επόμενο γύρο που θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν τη βαρύτητα που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο στον συντελεστή (40% έναντι 60% των οικονομικών δεδομένων) αξιολόγησης του προγράμματος εργασιών που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη της όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και την τεκμηρίωση αυτών, ενώ ο επενδυτής θα υποχρεώνεται να καταβάλλει εγγύηση αντίστοιχου ποσού, η οποία θα του επιστρέφεται σταδιακά κατ’ αντιστοιχίαν των αποδεδειγμένων εργασιών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις παραχωρήσεις του 1996. Η δημοσίευση της προκήρυξης αναμένεται τον Σεπτέμβριο και η κατάθεση των προσφορών μέσα στον Μάρτιο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή