ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. έθεσε ως κορυφαίες προτεραιότητες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank. Παράλληλα προανήγγειλε δέσμη μέτρων για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την εμπέδωση ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα.

Απευθυνόμενος σε περίπου 35 στελέχη 25 ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που συμμετέχουν στο διήμερο επενδυτικό συνέδριο της Eurobank ο κ. Δένδιας τόνισε ότι: «Δύο πράγματα πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Το ένα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους πάνω από 70 δισ. ευρώ στον τραπεζικό τομέα χωρίς να υπολογίζουμε τα ιδιωτικά χρέη μεταξύ ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλύσουμε και πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα διαρθρωτικά ταμεία από την Ε.Ε. Την επόμενη προγραμματική περίοδο μεταξύ 2014-2020 τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ. Η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις θα είναι ένα τεράστιο καθήκον».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμα σε σειρά μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη της εξωστρέφειας, την ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού διαμετακομιστικού κέντρου, την προώθηση της καινοτομίας και την τόνωση της βιομηχανικής πολιτικής.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, έκανε αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων στις ιδιωτικοποιήσεις ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην επένδυση στο Ελληνικό και εκτίμησε ότι θα προκύψει μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος, της Enterprise Greece εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας σε διάφορους δείκτες, όπως Doing Business Indicator (World Bank), και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για τα startups (έχει ανέβει 110 θέσεις στον σχετικό δείκτη). Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας του ΟΔΔΗΧ σημείωσε ότι το κόστος εξυπηρέτησης έχει υποχωρήσει πολύ μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης με νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους από την πλευρά των δανειστών εταίρων. Στόχος του ΟΔΔΗΧ και της κυβέρνησης, είπε, είναι να υπάρξουν και νέες εκδόσεις ομολόγων ώστε να δημιουργηθεί καμπύλη ελληνικών ομολόγων – κάτι που θα βοηθήσει και τη χρηματοδότηση των αναγκών της γενικής κυβέρνησης.

Ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και Chief Market Economist, Eurobank, πρόβλεψε ότι από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Γιάννης Μηλιός, μέλος της Κ.Ε. και της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε στο σχέδιο PADRE (Politically acceptable debt reduction proposal) των P. Paris-C. Wyplosz –μια πρόταση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με τρόπο που να έχει σημαντικά οφέλη για τις χώρες που έχουν προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη– συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τέλος ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι δανειστές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε πως δεν μπορεί μια κοινωνία να καλείται να τρέχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4-4,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο όπως προβλέπει αυτή τη στιγμή το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.

Η χθεσινή ημερίδα ολοκληρώθηκε με ομιλία του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην οικονομία, τόσο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ειδικά στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στη σημερινή ημερίδα θα συζητηθεί το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δανείων, ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης.