Σήμα κινδύνου για τη μεταποίηση

Σήμα κινδύνου για τη μεταποίηση

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της μεταποίησης εκφράζουν οι διοικήσεις πέντε Επιμελητηρίων μετά από κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Βόλο, καθώς πληθαίνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου που σταματούν τη λειτουργία τους. Βάσει στοιχείων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στο α΄ εξάμηνο του 2014 σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη διέκοψαν τη λειτουργία τους 2.777 επιχειρήσεις του χώρου, ενώ εγγραφή έκαναν 1.480. Ενα χρόνο νωρίτερα σύμφωνα με τα μητρώα των τριών επιμελητηρίων από την ενεργό δράση αποσύρθηκαν 3.355 βιοτεχνίες, ενώ έναρξη έκαναν 2.026. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρά τη συρρίκνωση των διαγραφών, κατά 17,2%, η αιμορραγία στη βιοτεχνική κοινότητα συνεχίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και του 2013 οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 26,9%. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους εγγραφή έκαναν 137 επιχειρήσεις με αντίστοιχο αριθμό διαγραφών (137). Το α΄ εξάμηνο του 2013 εγγράφηκαν στη Ροδόπη 139 επιχειρήσεις, ενώ σε διακοπή λειτουργίας προχώρησαν 424. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε «κατάσταση πολιορκίας» εξαιτίας των υψηλών οφειλών τους τόσο προς τον δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Την ίδια ώρα η συσσώρευση πολλών και συχνά αντιφατικών, φορολογικών νόμων, υπουργικών αποφάσεων, υπηρεσιακών εγκυκλίων έχει καταστήσει ομιχλώδες το φορολογικό τοπίο, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό το ακριβές νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεων κάθε επιχειρηματικού φορέα, αλλά να εξαρτάται από την οποιαδήποτε ερμηνεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας» υπογραμμίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή