Στην τελική ευθεία για τη νέα έξοδο στις αγορές με έκδοση τριετών ομολόγων

Στην τελική ευθεία για τη νέα έξοδο στις αγορές με έκδοση τριετών ομολόγων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σήμερα –εκτός απροόπτου– η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, με στόχο να διασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου ενόψει του «δύσκολου» Αυγούστου, που το κράτος θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 6,7 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να εξομαλυνθεί η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο είναι να εκδώσει 3ετή ομόλογα –που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην αγορά– και να δανειστεί το κράτος ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ των 2,53 δισ. ευρώ. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τότε θα μπορέσει να εξασφαλίσει επιτόκιο πέριξ του 3% ή και ακόμα χαμηλότερο. Ποσοστό το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό και παράλληλα θα ωθήσει σε νέα πτώση τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου μέσω των εντόκων γραμματίων και κατ’ επέκταση θα περιορίσει περαιτέρω το κόστος του προϋπολογισμού για τις δαπάνες για τόκους.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να πραγματοποιηθεί άμεσα η νέα δημοπρασία ομολόγων. Ειδικότερα:

1. Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης του καλοκαιριού τη Δευτέρα, επειδή η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υλοποίησε τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπονταν στο πρόγραμμα. Επίσης, η Ευρωζώνη δεν αμφισβήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει και το δεύτερο πακέτο μέτρων έως τις αρχές Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση.

2. Οι συνθήκες στην αγορά είναι καλές, λόγω της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.

3. Ο ΟΤΕ δανείστηκε τη Δευτέρα μέσω 6ετούς ομολόγου 700 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,50%. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Δημόσιο είχε δανειστεί με κουπόνι 4,75% μέσω 5ετών ομολόγων.

4. Χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,05%. Το κόστος δανεισμού συρρικνώθηκε εκ νέου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στο 2,15%. Τον Απρίλιο που το Δημόσιο εξέδωσε το νέο 5ετές ομόλογο είχε προηγηθεί παρόμοια εξέλιξη στην αγορά των εντόκων γραμματίων.

5. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο ενδιάμεσος έλεγχος της τρόικας, οπότε η κυβέρνηση δεν εκδίδει ομόλογο έχοντας κάποια αρνητική εξέλιξη στις συζητήσεις με την τρόικα. Το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Στα θέματα που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής «τρύπας» που δημιουργείται από τις δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των ενστόλων, ενώ η τρόικα θα επισκεφθεί τους περισσότερους υπουργούς στο πλαίσιο της διαμορφώσεως της ατζέντας του επίσημου ελέγχου της που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τα νέα ομόλογα και να κλείσει αύριο, Πέμπτη. Οι επενδυτικοί οίκοι που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τη σχετική διαδικασία αναμένεται να είναι 6 και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κάποια από τους Bank of America – Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BNP Paribas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή