Μείωση του χρέους με προαπαιτούμενα θέλουν κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Μείωση του χρέους με προαπαιτούμενα θέλουν κράτη-μέλη της Ε.Ε.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή, αντί εφάπαξ, ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα συνδέεται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων θέλουν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγλου.

Σε σχετική συζήτηση που διοργάνωσε χθες το «ΔΙΚΤΥΟ» για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου, ο κ. Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, παρουσίασε τις εναλλακτικές λύσεις βάσει των οποίων θα μπορούσε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες διαπραγματευόταν για λογαριασμό της Ελλάδας όλα αυτά τα ζητήματα με την Ευρωζώνη, κεντρικός άξονας των εξελίξεων είναι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η οποία προβλέπει ότι εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα και εφαρμόζει με συνέπεια το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει:

1. Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσακλόγλου υποστήριξε πως η διάρκεια των δανείων θα μπορούσε να επιμηκυνθεί στα 50 χρόνια, αν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μπορούμε να διεκδικήσουμε και παραπάνω», όπως για παράδειγμα τα 70 έτη, αλλά στο πέρασμα του χρόνου και όχι αμέσως.

2. Περικοπή επιτοκίων. Τα διμερή δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF δάνεια) έχουν επιτόκιο ίσο με το Euribor 3μήνου συν 0,50%. Ο κ. Τσακλόγλου υποστήριξε πως θα μπορούσε να περικοπεί η μισή ποσοστιαία μονάδα, αν και ο ίδιος χαρακτήρισε προτιμότερη λύση τη σταθεροποίηση του εν λόγω επιτοκίου που σήμερα είναι κυμαινόμενο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαραίτητη» την επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων, δηλαδή της περιόδου που η Ελλάδα δεν καταβάλλει τόκους για τα δάνεια αυτά, καθώς επίσης και την αύξηση των ροών του κοινοτικού προϋπολογισμού προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως τοποθέτηση είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε πως στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων υπάρχουν χώρες στην Ευρωζώνη οι οποίες εκφράζουν αντιρρήσεις επί των παραπάνω εναλλακτικών λύσεων. Ειδικά τώρα, που η Ελλάδα έχει πλέον πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές και μπορεί να αντλήσει κεφάλαια για την εξόφληση των υποχρεώσεών της.

Παράλληλα, και πάλι από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε χθες πως η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν θα γίνει εφάπαξ, αλλά σταδιακά και με «αιρεσιμότητα» («conditionality), όπως έχει ήδη εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδας με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Επίσης, εκτίμησε ότι η συζήτηση για το χρέος θα γίνει στο τέλος του έτους (αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας) και ταυτόχρονα με την συζήτηση για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή