Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση τριετών ομολόγων

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση τριετών ομολόγων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μήνες μετά την επιτυχημένη επιστροφή της χώρας στις αγορές, το υπουργείο Οικονομικών «τεστάρει» για δεύτερη φορά τις διαθέσεις των επενδυτών με την έκδοση 3ετών ομολόγων. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, το Δημόσιο «έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3ετούς ομολογιακής έκδοσης "αναφοράς" σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο», ενώ «η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς», επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Κ».

Οι ανελαστικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τον Αύγουστο ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της κυβέρνησης για έκδοση ομολόγου ελήφθη παρά την αναταραχή που προκλήθηκε χθες στις αγορές εξαιτίας του ότι μία πορτογαλική τράπεζα έχασε την προθεσμία εξόφλησης βραχυπρόθεσμου χρέους, αναδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται πλέον από παράπλευρες εξελίξεις όπως παλαιότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών για τα νέα 3ετή ομόλογα θα ανοίξει σήμερα Πέμπτη και θα κλείσει ή αργά το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Παρασκευής. Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ, αλλά εάν οι προσφορές το επιτρέπουν το ποσό που θα δανειστεί μπορεί να φθάσει και στα 3 δισ. ευρώ (χθες υπήρχαν ενδείξεις έντονου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές που διασφάλιζαν την κάλυψη του ζητούμενου ποσού). Δεδομένων των συνθηκών στην αγορά αυτές τις ημέρες, εκτιμάται ότι το επιτόκιο των νέων 3ετών ομολόγων μπορεί να κινηθεί μεταξύ του 3,2% και του 3,5%.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους ως προς τη νέα έκδοση και σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για διαφορετική έκδοση σε σχέση με εκείνη του Απριλίου που αφορούσε σε 5ετή ομόλογα. Το επενδυτικό κοινό που ενδιαφέρεται για 3ετή ομόλογα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που υπέβαλε προσφορές για τα 5ετή ομόλογα και στο πλαίσιο αυτό οι προσφορές που θα υποβληθούν τώρα δεν αναμένεται να φθάσουν στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοπρασία των 3ετών ομολόγων θα είναι αποτυχημένη εάν δεν συγκεντρώσει τόσο μεγάλες προσφορές. Αλλωστε, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή δεν γίνεται με βασικό γνώμονα την άντληση υψηλών κεφαλαίων, αλλά κυρίως για δύο λόγους:

1. Τη διατήρηση της επαφής με τις αγορές. Αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι θα ήταν λάθος εάν η Ελλάδα αργούσε να εκδώσει νέα ομόλογα μετά την επιτυχημένη έκδοση του Απριλίου, γιατί σε αυτήν την περίπτωση τα 5ετή ομόλογα θα ήταν ένα «πυροτέχνημα» και όχι η απαρχή της προσπάθειας για την πλήρη αναχρηματοδότηση των αναγκών της χώρας από τις αγορές.

2. Θα εξομαλυνθεί περαιτέρω η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά ομολόγων 3ετής τίτλος και πρόκειται για ένα αισθητό «κενό» που δεν ευνοεί τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων. Επόμενο βήμα θα είναι να εκδώσει η Ελλάδα και 7ετές ομόλογο που αυτή τη στιγμή απουσιάζει από την καμπύλη των ελληνικών τίτλων.

Ενίσχυση ρευστότητας

Ανεξαρτήτως των τεχνικών παραμέτρων –που είναι σημαντικές– υπάρχει βέβαια και ο πρακτικός λόγος της έκδοσης των 3ετών ομολόγων. Και δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου, ειδικά ενόψει των σημαντικών υποχρεώσεων του Αυγούστου που ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ. Με τα 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί ο ΟΔΔΗΧ, θα διασφαλιστούν η αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων και ταυτόχρονα η ύπαρξη επαρκών ταμειακών διαθεσίμων για το υπόλοιπο του έτους και έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των αναδόχων της έκδοσης είναι οι επενδυτικοί οίκοι Bank of America – Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi, και Morgan Stanley.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή