Χαρδούβελης: Σταδιακή κατάργηση των έκτακτων φορολογικών μέτρων

Χαρδούβελης: Σταδιακή κατάργηση των έκτακτων φορολογικών μέτρων

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τη σταδιακή εξάλειψη των έκτακτων φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιήθηκε χθες. Παράλληλα, έστειλε και ένα πολιτικό μήνυμα ζητώντας από τα κόμματα συναίνεση και δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερο να «λέμε λιγότερα στην παρούσα φάση για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της χώρας μας και για την εύρεση κοινού τόπου. Τα αποτελέσματα των πολιτικών μας θα είναι μακρόπνοα μόνο με τη συναίνεση».

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αυτή την περίοδο την αποδοτικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν σε συνδυασμό με τον κοινωνικό αντίκτυπο που είχαν, σε μία προσπάθεια να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων ή ακόμα και κατάργηση ορισμένων από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. «Οφείλουμε να θεμελιώσουμε οριστικά ένα φορολογικό σύστημα, απλό, σταθερό και μακρόπνοο, εξαλείφοντας σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα και προσαρμόζοντας τα φορολογικά βάρη στα πρότυπα των χωρών της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, αν και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε λελογισμένη και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική».

Ωστόσο ο υπουργός έθεσε ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση να καταργήσει τα έκτακτα φορολογικά μέτρα «το χτίσιμο σύγχρονης φορολογικής διοίκησης, που να μπορεί να την υποστηρίξει». Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων «όχι μόνο θα αποκαταστήσουμε αδικίες, αλλά και θα εξασφαλίσουμε κρίσιμους οικονομικούς πόρους» που απαιτούνται για «να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη των ευσυνείδητων φορολογουμένων» και «για να χρηματοδοτήσουμε στο μέλλον αναδιανεμητικές πολιτικές προς όφελος των πιο αδύνατων κοινωνικών ομάδων», σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη. Αυτές είναι:

1. Η χρήση συστημάτων που επιτρέπουν στο Δημόσιο να λειτουργεί με προληπτική και όχι κατασταλτική φιλοσοφία (ηλεκτρονική διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές, ή το περιουσιολόγιο εκάστου φορολογουμένου).

2. Η υιοθέτηση όλων των μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (συστήματα εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων και ενεργειακών προϊόντων, τα X-rays στα τελωνεία, τα GPS στα μεταφορικά μέσα και μέτρα σήμανσης και ψηφιακής επαλήθευσης στα καπνικά, αλκοολούχα).

3. Η καλύτερη μεθοδολογία στη στοχοθεσία και αξιολόγηση απόδοσης από είσπραξη φόρων.

4. Ο εξορθολογισμός διατάξεων ποινολογίου με τρόπο που να μην καταλογίζονται πρόστιμα με μηδενική εισπραξιμότητα.

5. Η δημιουργία περιβάλλοντος ανταμοιβής των συνεπών φορολογουμένων.

6. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με επιπλέον ελεγκτές.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την προώθηση μειζόνων μεταρρυθμίσεων των οποίων οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εστιάζει:

1. Στην αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες.

2. Στην ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα και στις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος.

3. Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

4. Στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη μεγαλύτερη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

5. Σε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, εστιάζοντας κυρίως στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα φέρει επενδύσεις και απασχόληση. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε τη γενιά που εκπαιδεύσαμε και φεύγει στο εξωτερικό».

Οι επενδύσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα

Σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), Κλ. Ρέγκλινγκ. Οπως δήλωσε μετά τη χθεσινή σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, «η Ελλάδα γίνεται αργά αλλά σταθερά εκ νέου ανταγωνιστική, βλέπουμε ότι πλέον παρά τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας που έχει η χώρα, σιγά σιγά ξεκινάει μια μείωση, οι επενδύσεις και οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα και θεωρώ ότι αυτός είναι ο δρόμος μέσω του οποίου θα μπορέσουν και οι αγορές να αποκτήσουν εκ νέου εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Παράλληλα, δήλωσε ότι το EFSF είναι πλέον «ένας μακροχρόνιος και σταθερός εταίρος της Ελλάδος». Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως «εμείς πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους». Επίσης, σημείωσε ότι «με το να δανείζεται κανείς από το EFSF αντί να δανείζεται στην αγορά γλιτώνει το νοικοκυριό 3.000 ευρώ τον χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή