Συστάσεις από ΔΝΤ και ESM για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Συστάσεις από ΔΝΤ και ESM για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου έστειλαν χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, όσο και ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, κ. Ρ. Γκογιάλ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναφέροντας ως παραδείγματα την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες και για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιτύχει και να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ειδικότερα, ο κ. Γκογιάλ ανέφερε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα υπάρχουν τρεις προκλήσεις:

1. Η διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής όχι με μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά με την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Μάλιστα, σημείωσε ότι από το 1980 υπάρχουν 16 περιπτώσεις χωρών στην Ευρωζώνη που πέτυχαν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τα διατήρησαν για πολλά χρόνια, καλώντας την Ελλάδα να πράξει το ίδιο. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και η διατήρησή του στα επίπεδα του 4% του ΑΕΠ έως το 2020.

2. Η περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ο κ. Γκογιάλ δήλωσε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό, αλλά η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση της αγοράς, όπως ο νόμος για τις απεργίες (που δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές πρακτικές) και τις ομαδικές απολύσεις.

3. Ισοσκελισμός των τραπεζικών ισολογισμών, για να μην «παγιδευτεί» η οικονομία.

Πάντως, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στη στήριξη της χώρας.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως τα συμφέροντα του EFSF και της Ελλάδας ευθυγραμμίζονται. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε πως η Ευρωζώνη θα φροντίσει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά συνέδεσε αυτή την πρόθεση με την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειές της κυρίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί δεν περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι η δομή του ελληνικού χρέους είναι τέτοια που δεν υπάρχει κίνδυνος. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται, ενώ σχετικά με την ανάγκη νέου χρηματοδοτικού πακέτου είπε ότι συζητείται, θα πρέπει να είναι γνωστές όλες οι παράμετροι (stress test τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα γίνουν τον Οκτώβριο και η σχετική έκθεση της τρόικας που θα καταρτιστεί μετά το πέρας του ελέγχου της που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο) «και μετά θα δούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή