Μόντι: Αξιοσημείωτη η πρόοδος στον ευρωπαϊκό Νότο

Μόντι: Αξιοσημείωτη η πρόοδος στον ευρωπαϊκό Νότο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πιο μακροπρόθεσμου πλαισίου οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την άποψη ότι ο ζήλος που επιδεικνύεται στο δημοσιονομικό σκέλος και στη δημοσιονομική πειθαρχία, χρειάζεται να επιδειχθεί και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μόντι έκανε λόγο για ψυχολογική διαίρεση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της γείτονος χώρας, ο ευρωπαϊκός Νότος έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι τα «επικίνδυνα στερεότυπα» τόσο από τον Βορρά προς τον Νότο όσο και αντίστροφα, παραμένουν επισταμένως και δεν συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού Νότου η οποία εξήλθε από την κρίση χωρίς πρόγραμμα διάσωσης.

Από την άλλη πλευρά, ο τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, επέμεινε στο θέμα της ενοποίησης των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. και των 19 της Ευρωζώνης. «Χρειάζεται μία ενιαία αγορά και όχι 28 διαφορετικές αγορές» είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χαρακτήρισε δε ήττα της Ευρώπης μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Οσον αφορά τη βρετανική έξοδο, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν πιο φτωχή, θα είχε προβλήματα αξιοπιστίας έναντι του υπολοίπου κόσμου και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς αδύναμη όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές».

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, ως καθοριστικού αναπτυξιακού παράγοντα και εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να τεθεί στον πυρήνα της συζήτησης σε επίπεδο Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή