«Φρένο» στις φοροελαφρύνσεις από την τρόικα

«Φρένο» στις φοροελαφρύνσεις από την τρόικα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη συζήτηση για φοροελαφρύνσεις επιχείρησε να βάλει η τρόικα από την πρώτη κιόλας συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη. Ταυτόχρονα, κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή των 600 δράσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, ενώ έθεσε θέμα επέκτασης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και ζήτησαν να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργείται στον προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν στον υπουργό για το θέμα των φοροελαφρύνσεων (που έχει προκύψει ως πρόθεση της κυβέρνησης) ότι «έχετε βγει και μιλάτε για το ένα, για το άλλο», με τον κ. Χαρδούβελη να τους παραπέμπει στη δική του ομιλία στο συνέδριο του Economist, στην οποία σημείωνε πως πρώτα πρέπει να «φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο» και στη συνέχεια «να ελαφρύνουμε τα βάρη». Παράλληλα, ο υπουργός τους διαβεβαίωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «φτιάξει τη χώρα» και το πράττει επειδή το «θέλει» και όχι επειδή το επιβάλλει το Μνημόνιο. Ωστόσο, η τρόικα κατέστησε σαφές με τον τρόπο της ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή τη στιγμή να συζητήσει για φοροελαφρύνσεις. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι ένα από τα θέματα που έθεσαν οι δανειστές της χώρας ήταν και η επέκταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, από την οποία προέρχονται σημαντικά έσοδα.

Πέραν αυτών, οι επικεφαλής της τρόικας κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει πίσω. Το ίδιο στέλεχος δήλωσε πως ο κ. Χαρδούβελης τους ανέφερε πως «θέλουμε να αποκτούμε διαρκώς όλο και περισσότερη αξιοπιστία, να τρέξουμε γρήγορα τις δράσεις τις οποίες έχουμε συμφωνήσει». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το πακέτο των μέτρων «είναι αρκετά μεγάλο» και περιλαμβάνει περίπου 600 δράσεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου «και σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και του Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει με τα προαπαιτούμενα μέτρα» και η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της γι’ αυτό και «ιδιαίτερα με το γεγονός ότι καταφέραμε και περάσαμε τη ΔΕΗ, που είναι σημαντικό». Ομως, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έθεσαν και τα μέτρα που υπάρχουν στις εκθέσεις τους και αναφέρονται ως «διαρθρωτικά ορόσημα» (structural benchmarks). Σε αυτά περιλαμβάνονται 15 δράσεις έως το τέλος τους έτους, εκ των οποίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:

1. Κώδικας δεοντολογίας για τράπεζες.

2. Αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας.

3. Υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για τα διοικητικά βάρη.

4. Νόμος για τη διεύρυνση του ορισμού της φοροδιαφυγής.

5. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και αλλαγή του πλαισίου των φοροαπαλλαγών.

6. Εναρμόνιση των επιδομάτων του δημόσιου τομέα με τις πρακτικές της Ε.Ε.

Στο θέμα των ενστόλων και της μισθολογικής τους αποκατάστασης, η τρόικα ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται. «Τους είπαμε ότι έχουμε μια λύση κατά νου, δεν την έχουμε ανακοινώσει. Ηθελαν να ξέρουν περισσότερες λεπτομέρειες. Θα το δούμε στη συνέχεια» δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή