Αρνητικός αντίκτυπος από την Πορτογαλία στην έκδοση ομολόγου

Αρνητικός αντίκτυπος από την Πορτογαλία στην έκδοση ομολόγου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5% δανείστηκε χθες το Δημόσιο μέσω 3ετών ομολόγων. Μπορεί ο πήχυς της έκδοσης να υποχώρησε (αρχικά είχε τεθεί μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ), αλλά αυτό αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να προχωρήσει στην έστω και μικρότερης κλίμακας έκδοση των νέων ομολόγων, παρά να κάνει πίσω εξαιτίας της αναταραχής που ξέσπασε στην Πορτογαλία και μεταδόθηκε γρήγορα στην Ευρωζώνη.

«Στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, και με σωστό επιτόκιο» δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της έκδοσης δεδομένου του «αισθήματος ανασφάλειας στους επενδυτές» και «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας», όπως ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Ανασφάλεια η οποία προκλήθηκε από την τράπεζα της Πορτογαλίας που αθέτησε τις υποχρεώσεις της επί βραχυπρόθεσμου χρέους της.

Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές επιχειρήσεις χθες αποφάσισαν να αναβάλουν ομολογιακές τους εκδόσεις φοβούμενες την αντίδραση των επενδυτών, η οποία αποτυπώθηκε και στην πορεία των υπό διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,35% από 4,15% που ήταν προχθές, ενώ κατά 0,30% αυξήθηκε και εκείνη του 10ετούς ομολόγου. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε χθες πως μετά την προχθεσινή είδηση για την πορτογαλική τράπεζα, η κυβέρνηση είχε δύο βασικές επιλογές:

1. Να μεταθέσει για άλλη μέρα την έκδοση των 3ετών ομολόγων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να δηλώσει μετά βεβαιότητας ότι η κρίση που ξεκίνησε από την Πορτογαλία θα σταματήσει αύριο ή μεθαύριο και η Ελλάδα είχε προετοιμάσει πλήρως τη νέα έκδοση για να την καθυστερήσει περισσότερο από 1-2 ημέρες. Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η ιστορία της Πορτογαλίας είναι επικίνδυνη, καθώς πρόκειται για μία τράπεζα προβληματικής οικονομικά χώρας, που ανακαλύφθηκαν «σκελετοί στα ντουλάπια της».

2. Να προχωρήσει κανονικά η έκδοση και να αντλήσει το Δημόσιο ολόκληρο το προσφερόμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ αντί του 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση στη δευτερογενή αγορά (όπου θα διαπραγματεύονται οι τίτλοι πλέον) θα ήταν προβληματική και οι αποδόσεις θα αυξάνονταν αμέσως και ανεξέλεγκτα.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε –μετά από προχθεσινή σύσκεψη– να προχωρήσει στην έκδοση των νέων ομολόγων χωρίς καθυστέρηση, αλλά να ρίξει λίγο των πήχυ των προσδοκιών, αντλώντας ελαφρώς μικρότερο ποσό. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται, όμως, ότι θα κερδίσει την «ηρεμία» στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων. Κάτι το οποίο ήταν το ζητούμενο και της έκδοσης εξαρχής. Δηλαδή, να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας «θεώρησαν μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα βγήκε και τράβηξε χρήμα» υπό αυτές τις συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η έκδοση δεν έγινε για ταμειακούς λόγους. Είναι σαφές ότι βοηθάει στη δημιουργία υψηλότερων ταμειακών διαθεσίμων, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός της δημοπρασίας των ομολόγων. Μάλιστα, διαβεβαιώνουν πως το Δημόσιο θα αποπληρώσει τις υψηλές υποχρεώσεις του Αυγούστου που ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζουν πως το κράτος έχει στη διάθεσή του κι άλλα εργαλεία για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, όπως η χρήση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την παρουσία της χώρας στις αγορές, περιλαμβάνεται η έκδοση εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας, αλλά και ενδεχομένως να ανοίξει εκ νέου το βιβλίο προσφορών για τα 3ετή ομόλογα. Κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν γινόταν χθες η έκδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή