Ντέκλαν Κοστέλο: Μεταρρυθμίσεις για αύξηση εξαγωγών

Ντέκλαν Κοστέλο: Μεταρρυθμίσεις για αύξηση εξαγωγών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά τα πρώτα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, μετέφερε χθες ο κ. Ντ. Κοστέλο, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα. Παράλληλα, επισήμανε όμως ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει εδώ η χώρα και υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία, ο κ. Κοστέλο επισήμανε πως η Ελλάδα κινείται στον σωστό δρόμο και πλέον πρέπει να επικεντρωθεί στο να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πετύχει και στο παρελθόν να αναπτύσσεται η οικονομία της για πολλά χρόνια, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τότε το αναπτυξιακό μοντέλο στηρίχθηκε λανθασμένα στην κατανάλωση.

Τώρα θα πρέπει να στηριχθεί σε άλλους τομείς με έμφαση στις εξαγωγές. Υποστήριξε, δε, ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας περιορίζονται στο 1/3 των δυνατοτήτων της και το «κλειδί» είναι να μεταφραστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε αύξηση των εξαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοστέλο έθεσε τρεις προτεραιότητες:

1. Να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι αυτό θα επιτευχθεί.

2. Να επιμείνει στη σωστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

3. Να συνεχίσει η Ελλάδα να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή οικονομία, καθώς έχει μεν βελτιώσει τη θέση της παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα, υποστήριξε πως αν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και φθάσει στον μέσο όρο της Ευρώπης, τότε θα επιστρέψουν τα δύο τρίτα των χαμένων εξαγωγών της Ελλάδας.

Πέραν αυτών, ο κ. Κοστέλο αναγνώρισε ότι έχει ήδη μειωθεί αρκετά το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα πρέπει να δοθεί έμφαση πλέον στη μείωση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή