Η Ελλάδα ενεργειακή πύλη για Ευρώπη και Βαλκάνια

Η Ελλάδα ενεργειακή πύλη για Ευρώπη και Βαλκάνια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προϋποθέσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη παρουσίασε στο συνέδριο του Εconomist ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου. Προέταξε τον αγωγό TAP, μέσω του οποίου η Ελλάδα γίνεται το σημείο εισόδου για μια νέα πηγή και οδό προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αλλά και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που, όπως είπε, δημιουργεί έναν απαραίτητο δίαυλο τροφοδοσίας στα Βαλκάνια. Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της χωρητικότητας του σημαντικότερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή, δηλαδή της Ρεβυθούσας, με την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής, καθώς και στα σχέδια για ακόμη ένα ή δύο LNG terminals στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή μας -όπως φυσικά και στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις έρευνες που ξεκινούν στη χώρα μας- όπως δείχνουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αυτά, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, μπορεί στα επόμενα χρόνια να ενισχύσουν τον ρόλο της Ανατ. Μεσογείου ως μια απόλυτα σημαντική αναδυόμενη πηγή προμήθειας για την Ευρώπη και όχι μόνο.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Ρώσος γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund, Κ. Σιμόνοφ, προέβαλε την εκτίμηση ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη Socar αποτελεί παραβίαση του ενεργειακού πακέτου. Αυτό, όμως, είναι κάτι στο οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια οι Βρυξέλλες», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην κρίση με την Ουκρανία, εκτίμησε πως «τον χειμώνα θα έχουμε νέα κρίση φυσικού αερίου, για την οποία δεν θα ευθύνεται η Ρωσία». Αναφέρθηκε εξάλλου στον αγωγό South Stream, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα έργο με στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου και την ενίσχυση της πολιτικής πίεσης της Ρωσίας, αλλά εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή