Κλ. Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις

Κλ. Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όρια της οικονομικής ανάκαμψης αν δεν ξαναρχίσει η χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις έθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας. Προλογίζοντας τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη χθεσινή διάλεξή του στην ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη είναι η συνεχιζόμενη μείωση του δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα. Οπως σημείωσε όμως, «αυτό εγείρει το ερώτημα αν μπορεί να συνεχιστεί η ανάκαμψη παρουσία ελλείμματος δανεισμού», κάτι στο οποίο απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «προσωπικά αμφιβάλλω». Οπως εξήγησε, «καθώς στην Ευρωζώνη η οικονομία βασίζεται στις τράπεζες, ο τραπεζικός δανεισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις επιχειρήσεις, και δη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν μεγάλο μέρος της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι δεν βλέπει πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα «τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, καθώς τα επιτόκια εξυπηρέτησής του είναι πολύ χαμηλά» (ενώ και η μέση λήξη των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την παρουσίασή του, είναι 32 χρόνια). Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι ένας από τους λόγους γιατί η Ελλάδα «είναι σχετικά εύκολο να εκδώσει ομόλογα στις αγορές». Οπως τόνισε όμως, η μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται από το αν θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, για την επίτευξη του οποίου τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα καθώς «κάποια μέρα θα ξαναρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις των δανείων», που έχουν παγώσει για δέκα χρόνια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική επίσης για να εδραιωθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της χώρας εντός της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πάντως ότι «δεν έχει ξεχαστεί» η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπως είπε, «εφόσον η Ελλάδα επιτύχει την ατζέντα της προσαρμογής, που για παράδειγμα περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016, και τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, τότε το Eurogroup θα εξετάσει τις πιθανότητες για περαιτέρω ενίσχυση» της χώρας. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι η απόφαση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «περιείχε και ένα στοιχείο επιβράβευσης για τις θυσίες» της Ελλάδας. Ο κ. Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι το κοινωνικό κόστος της προσαρμογής είναι μεγάλο, γι’ αυτό και όπως είπε, η Ε.Ε. βρίσκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας. Ο επικεφαλής του ESM απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο στήριξης από τον οργανισμό του οποίου προΐσταται χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Οπως είπε, γνωρίζει ότι «αυτό δεν είναι δημοφιλές» στην Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι το μοντέλο αυτό, που εφαρμόζει και το ΔΝΤ, είναι δοκιμασμένο και «λειτουργεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή