ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δημοφιλείς προορισμοί με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις ξενοδοχειακών τιμών

Οι δημοφιλείς προορισμοί με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις ξενοδοχειακών τιμών

Πτώση εμφανίζουν οι online ξενοδοχειακές τιμές για τον τρέχοντα μήνα σε ορισμένους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας που έχει υψηλό μερίδιο η ελληνική ταξιδιωτική αγορά.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τrivago με τις αυξομειώσεις των ξενοδοχειακών τιμών ανά ελληνικό προορισμό για τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013.

Τη μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό 27% παρουσίασε η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στη Φολέγανδρο, η οποία διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ. Τη λίστα των ελληνικών προορισμών που εμφάνισαν πτώση οι ξενοδοχειακές τιμές συμπληρώνουν οι Κουκουναριές (-24%), οι Σπέτσες (-23%), το Αργοστόλι (-15%), η Αστυπάλαια (-14%), η Ερμούπολη (-13%), η Λίνδος (-10%), το Κουφονήσι (-4%), η Τήνος (-4%), η Απολλωνία (-3%) και ο Μόλυβος (-3%). Αρκετοί εξ αυτών των προορισμών συγκεντρώνουν μεγάλο μερίδιο επισκεπτών από την ελληνική αγορά.

Στον αντίποδα, σε αρκετές περιπτώσεις ελληνικών τουριστικών προορισμών με υψηλή ζήτηση για κρατήσεις κατά τη φετινή σεζόν από τις ξένες αγορές παρατηρείται αύξηση των online ξενοδοχειακών τιμών. Υπάρχουν παραδείγματα πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας που αύξησαν σημαντικά τις online τιμές τους σε σχέση με πέρυσι, έχουν, ήδη, πληρότητες 100% στην αιχμή της σεζόν με κρατήσεις και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την πρόσθετη ζήτηση για δωμάτια που εκδηλώνεται από το εξωτερικό.

Την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 61% παρουσιάζει για τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι η μέση ξενοδοχειακή τιμή στη Μύκονο, η οποία έφτασε γι’ αυτόν τον μήνα στα 322 ευρώ. Ακολούθησαν σε αυξήσεις τιμών η Λευκάδα (38%), η Ζάκυνθος (21%), η Ιος (19%), η  Ελούντα (18%), η Χερσόνησος (17%), η Κως (17%), τα Χανιά (16%), η Ρόδος (15%), η Παροικιά (10%), το Ρέθυμνο (8%), η Νάξος (8%), το Ηράκλειο (8%), ο Αγιος Νικόλαος (5%), η Ανδρος (5%), η Υδρα (5%) και η Κέρκυρα (3%). Οι αυξητικές τάσεις των online ξενοδοχειακών τιμών ιδιαίτερα σε δημοφιλείς για τους ξένους επισκέπτες ελληνικούς προορισμούς όπου υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα δωματίων αναμένεται να διατηρηθούν και τον Αύγουστο.

Από τους 28 ελληνικούς προορισμούς για τους οποίους δημοσιοποίησε στοιχεία η Trivago γι’ αυτόν τον μήνα, στους 15 η μέση ξενοδοχειακή τιμή σε δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση κινείται κάτω από 100 ευρώ και στους 13 από 100 ευρώ και άνω. Τις χαμηλότερες μέσες online τιμές έχουν τα καταλύματα στην Τήνο και στον Μόλυβο (65 ευρώ) και τις υψηλότερες τα ξενοδοχεία στη Μύκονο (322 ευρώ) και στην Ελούντα (307 ευρώ), όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων πολυτελείας.

Να σημειωθεί ότι οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της Trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερoυς από 150 διαφορετικούς online εξειδικευμένους διαδικτυακούς τόπους κρατήσεων.