Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν και νέους Αμερικανούς επενδυτές

Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν και νέους Αμερικανούς επενδυτές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ομολόγων δείχνει να μην τελειώνει σχεδόν ποτέ. Απόδειξη; Σχεδόν την ώρα που η Ελλάδα «έβγαινε» στις αγορές, συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου πραγματοποίησε το αμερικανικό hedge fund, Moore Capital Management LLC.

Αντικείμενο, οι ομολογιακές εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η ενημέρωση για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο συγκεκριμένο μέτωπο προσεχώς, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των όσων διημείφθησαν στα ραντεβού αυτά. Πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά ανεβάζουν την ονομαστική αξία των θέσεων του συγκεκριμένου επενδυτικού κεφαλαίου σε ελληνικά άυλα περιουσιακά στοιχεία και ειδικότερα μετοχές και ομόλογα άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μεταξύ αυτών μάλιστα περιλαμβάνονται και θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Στο τραπέζι των επαφών οι Αμερικανοί επανέφεραν το θέμα των κινήσεων που προτείνονται από πολλούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά, με στόχο ενίσχυση της εμπορευσιμότητας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Εν προκειμένω, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των στελεχών της Moore Capital για το εάν και πότε θα προχωρήσει το σχέδιο για τη συγχώνευση των 20 διαφορετικών σειρών ομολόγων του Δημοσίου που προέκυψαν από το PSI σε λιγότερες και κατά πάσα πιθανότητα σε τέσσερις ή πέντε.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα έχουν ενδιαφερθεί από τα τέλη του 2013 και άλλοι, μεγαλύτεροι, ξένοι θεσμικοί, όπως η Fidelity, που είτε δεσμεύονται από τα καταστατικά τους να μην επενδύουν σε πολύ μικρών ποσών ομολογιακές εκδόσεις, όπως είναι οι συγκεκριμένες (πρόκειται για 20 σειρές συνολικής αξίας της τάξης των 32 δισ. ευρώ) είτε προσβλέπουν στην εμβάθυνση της αγοράς που μια τέτοια κίνηση συνεπάγεται.

Το ζήτημα επανέφερε στην επικαιρότητα η Moore Capital, που ιδρύθηκε το 1989 από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Λούις Μπέικον, εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ελέγχει σειρά επιμέρους μικρότερων funds, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι τα Moore Global Investment Fund και Moore Macro Managers Fund που από κοινού ελέγχουν κεφάλαια μεγαλύτερα των 12 δισ. δολ. Οσοι γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι είναι επενδυτής που εστιάζει σε μακροοικονομικές στρατηγικές, και επί του προκειμένου στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο Λούις Μπέικον είναι γνωστός στις αγορές για την προσήλωσή του σε μεγέθη όπως ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη, οι εθνικές οικονομικές πολιτικές αλλά και η νομισματική πολιτική.

Το Moore Capital που παρακολουθεί στενά τα ελληνικά δεδομένα, έδωσε το «παρών» σε όλα σχεδόν τα road show που αφορούν την Ελλάδα, έχει βρεθεί στο ακροατήριο ομιλιών του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ φέρεται να είναι μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν και στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον η HSBC, σε πρόσφατη παρουσίαση σε Ελληνες επιχειρηματίες, κατονόμασε το Moore Capital Management ως έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων του τελευταίου ενάμισι έτους. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο έτος δεκάδες ραντεβού με κορυφαία στελέχη ελληνικών ομίλων τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό, με κάποια από αυτά να έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή