ΣτΕ: Αφορολόγητα τα ειδικά επιδόματα των γιατρών

ΣτΕ: Αφορολόγητα τα ειδικά επιδόματα των γιατρών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι «πονοκέφαλοι» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης λόγω μιας ακόμη απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στους γιατρούς τα όποια ποσά είχαν φορολογηθεί αντισυνταγματικά, από το 2002 και μετά.

Ειδικότερα, η ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 2306/2014 απόφασή της έκρινε ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή δεν αποτελούν εισόδημα και συνεπώς δεν φορολογούνται.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση, η πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε σεμινάρια χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για την κάλυψη δαπανών οι οποίες «είναι απαραίτητες για τη μελέτη και τη διαρκή επιστημονική ενημέρωση αυτών, ούτως ώστε με την αρτιότερη επιστημονικά άσκηση των καθηκόντων τους να επιτυγχάνεται η προαγωγή της επιστήμης, της έρευνας και της ασφαλούς περίθαλψης στον χώρο της υγείας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, η συγκεκριμένη πάγια μηνιαία αποζημίωση «προορίζεται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα, το δε ύψος της δεν υπερβαίνει το κατά κοινή πείρα εύλογο μέτρο και συνεπώς δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα». «Η διάταξη του άρθρου 12 παρ. 13 του ν. 3052/2002, που προβλέπει τη φορολόγηση της αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και την κάλυψη δαπανών για συμμετοχή σε σεμινάρια, δηλαδή παροχής μη έχουσας τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα», καταλήγει η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η ολομέλεια εξέδωσε αντίστοιχη απόφαση και για τους πανεπιστημιακούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή