Στο παρά πέντε υποβλήθηκαν 200.000 φορολογικές δηλώσεις

Στο παρά πέντε υποβλήθηκαν 200.000 φορολογικές δηλώσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες δηλαδή πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Χθες σημειώθηκε ρεκόρ υποβολής δηλώσεων και συνολικά 5,67 εκατ. φορολογούμενοι υπέβαλαν με ηλεκτρονικό τρόπο τη δήλωσή τους. Οσοι εξ αυτών είναι υπόχρεοι σε επιπλέον φόρο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι υπόλοιποι 100.000 περίπου φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους είναι άγνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν από τις φορολογικές αρχές. Δηλαδή, δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν οι δηλώσεις, εφόσον αυτές υποβληθούν τα επόμενα 24ωρα, θα γίνουν δεκτές ως εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες. Στη δεύτερη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, δεν θα γίνουν δεκτές οι αποδείξεις του κωδικού 049 (από σούπερ μάρκετ, κ.λπ.), με αποτέλεσμα να χάνουν και την έκπτωση των 2.100 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί, ή φορολογούνται ως μισθωτοί.

Παρά τα μικροπροβλήματα το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών άντεξε στον χθεσινό συνωστισμό. Μάλιστα σε διάστημα μιας ώρας το σύστημα έλαβε περίπου 20.000 δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

• 2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,37 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.432 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

• 1.108.862 είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 293,2 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 264 ευρώ.

• 2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.

Στο μεταξύ αμέσως μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει και τα πρώτα email στους υπόχρεους φορολογούμενους, οι οποίοι θα ενημερωθούν για το ποσό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα πρέπει να πληρώσουν το 2014. Από τα τέλη Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους υπόχρεους και εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα από τον λογαριασμό που διατηρούν στο Taxisnet. Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου ή πιθανότερα τα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Ωστόσο ο ενιαίος φόρος περιλαμβάνει μειώσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σχέση με τους φόρους που πλήρωναν τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη, όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα αγροτεμάχιο θα επιβαρυνθούν καταβάλλοντας περισσότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή