Ικανοποιημένη η τρόικα από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας

Ικανοποιημένη η τρόικα από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση για όλα τα θέματα που συνδέονται με τις δεσμευτικές από το Μνημόνιο παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ χθες το πρωί, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου. Στα βασικά θέματα της συνάντησης βρέθηκε η Μικρή ΔΕΗ, η σύσταση της οποίας θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά και η πρόοδος στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που έχει περάσει στη δεύτερη φάση της όλης διαδικασίας με την πρόκριση 4 εκ των πέντε συνολικά υποψηφίων επενδυτών για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Για το συνολικότερο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων με στόχο την πλήρη απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χθες με την τρόικα να μη θέτει θέμα, όπως τουλάχιστον μεταφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχτεί τη μεταφορά της προβλεπόμενης από το Μνημόνιο προθεσμίας για την κατάθεση νομοσχεδίου για το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2014 στον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το σχέδιο που προωθείται από την ελληνική πλευρά, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», περιλαμβάνει μια σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη για τις τρεις ΕΠΑ έναντι των απωλειών που θα έχουν από την κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος στην εμπορία και τη διανομή που τους είχε παραχωρηθεί με έγκριση της Κομισιόν κατ’ εξαίρεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το 2000 και για 30 χρόνια. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει χρονική επέκταση των αδειών για τη δραστηριότητα της προμήθειας και γεωγραφική επέκταση των υφιστάμενων ορίων των τριών ΕΠΑ για τη δραστηριότητα της διανομής. Ανοιχτό στην αγορά φυσικού αερίου είναι και το θέμα των δημοπρασιών ισχύος για το οποίο η τρόικα έχει ζητήσει πιο αποτελεσματικό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έχει προτείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τη διενέργεια δημοπρασιών και σε ετήσια βάση για το ήμισυ των ποσοτήτων που δημοπρατεί κάθε τρίμηνο και οι οποίες αντιστοιχούν στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Δημοπρασίες σε ετήσια βάση έχει ζητήσει η ενεργοβόρα βιομηχανία για να μπορεί να κάνει καλύτερο προγραμματισμό των προμηθειών της, ενώ το σχέδιο φέρεται να γίνεται αποδεκτό και από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι επίσης μπορούν να επωφεληθούν από τις δημοπρασίες.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εστιάστηκε στο ΝΟΜΕ, δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ, οι οποίες με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η τρόικα φέρεται να έχει ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά στο να προχωρήσει με βάση το σχέδιο που έχει βγάλει η ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση. Η τρόικα ζήτησε επίσης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου αναπροσαρμογής των Αποδεικτικών Ισχύος (ΑΔΙ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή